Nedjelja, 23 Juna, 2024

Jedinstveno djelo profesora Džemala Salihspahića “Moje životne dionice”

Profesor Džemal Salispahić, osnivač medrese Osman ef. Redžović, u 89. godini napisao je svoju drugu knjigu pod nazivom ‘Moje životne dionice’. Ovom knjigom autor je na jednom mjestu želio objediniti sjećanja na ljude i događaje, potkrijepljene arhivskim dokumentima, faksimilima i mnogobrojnim fotografijama.

Ova svojevrsna autobiografija Džemalu je omogućila ponovni susret sa samim sobom, preispitivanje vlastitog života, ali i pred čitatelje stavila mnoštvo zanimljivih sadržaja o njegovom životu.

Brojna životna iskušenja pratila su profesora kroz turbulentna vremena, ali njegovo neposustajanje i jasan put uvijek su mogli služiti kao primjer brojnim učenicima.

”Okarakterisao bih to u želji da ostavim iza sebe i pisani trag, prije godinu dana po nagovoru moje kćerke Amile počeo sam pisati knjigu “Moje životne dionice”, djetinjstvo, osnovna škola, srednja itd. Stavio sam se i izašla je knjiga za koju pojedini intelektualci kažu da je jedinstvena, jer sam ja tu mnogoštošta spašavao od zaborava. “Moje životne dionice2 je knjiga koja govori o meni, o okolini u kojoj sam rođen. Prije rata sam imao kompletan rukopis za štampu, izgorio mi je stan kada sam otišao da vidim samo sam tespih našao i taj tespih i danas koristim u džamiji i svi znaju da je to moj tespih i želja mi je da on ostane u našem školskom muzeju”, kazao je prof. Džemal Salihspahić. Svi pamtimo njegovu posebnu vezanost za nalivpero, poklon njegovog oca Ibrahima, za koje je profesor rekao: “Štap može i u blato i zaboraviti kod neke klupe, a nalivpero nadomak srca u džepu uvijek bijele košulje”. “I danas se ja s njim služim i nikada u životu nisam napisao nešto, a da to nije nalivperom, pa čak i bilješke za ovo djelo. Ja sam to danonoćno radio, pisao, korigovao, ispravljao”, kazao je autor knjige.

Njegova posljednja želja je da izgradi starački dom dok još ima snage, dok ga zemlja nije uzela sebi, i da njegova knjiga bude čitana dok god je svijeta. “Želje se rađaju u hodu, želja za pisanjem ove knjige rodila se u trenutku. Latinska izreka kaže Verba volant scripta manent -Zapamćeno bježi, zapisano ostaje”, kazao je profesor.

Promocija knjige će biti nakon Bajrama, a promotori su Hasan Hasić i prof. Nusret Isanović.

Ilma Šabanović

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije