Iz Visokog ove godine na hadždž putuje 45 Visočana

Ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija. Prva grupa budućih hadžija sa 152 putnika otputovala je u četvrtak 6. juna, gdje su nakon proučene dove obukli ihrame. Prvi put nakon dvije i po decenije hadžije su svoje ihrame obukli u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, pa u Medinu. Posljednja grupa će otputovati sutra 12. juna na najsvetije mjesto na kojem će obaviti 5 islamsku dužnost. 45 budućih hadžija je s područja našeg medžlisa.

 

“Ostalo je deset sugrađana koji nisu uspjeli biti na listi, ali 45 hadžija će obaviti hadž. Ne tako mali broj naših hadžija će biti naši ambasadori na najsvetijim mjestima. Nadamo se da će njihove dove biti kabul i da će se živi i zdravi vratiti i da trud neće biti uzalud jer je to jedna životna želja i ostvarenje svih muslimana”, kazao je glavni imam, Midhat ef. Čakalović.

 

Dan Arefata, sa kojim počinje tekbir i tesrik i počinje post za one koji nisu u prilici biti na Arefatu, je u subotu 15. juna. Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine, glavni imam našeg medžlisa je kazao o važnosti ovog dana: “Allah na taj dan oprašta svojim robovima. Mi svojim postom iskažemo poštovanje prema tom. Sljedeći dan je prvi dan bajrama, na području našeg medžlisa će biti klanjan sabah namaz.

 

Vrlo značajna stvar je akcija kurbana i kurbanskih kožica, nažalost cijena je pala, ali je ostala simbolična, ali iz poštovanja prema kurbanu želimo iskazati poštovanje”, istakao je. Kurbansko meso Medžlis nije u prilici distribuirati kako su to radili prethodnih godina. Glavni imam našeg medžlisa istakao je da je kurban žrtva koja nas približava Bogu i da svaki musliman koji je u mogućnosti ispuni dužnost klanja kurban.

Ilma Šabanović

povezani članci

Najnovije