Petak, 23 Februara, 2024

Iz Fondacije APBPS pripremaju brojna iznenađenja za narednu godinu – U pripremi monografija Parka “Ravne 2”

U razgovoru sa dr. Semirom Osmanagićem, osnivačem Fondacije i pronalazačem bosanskih piramida, saznali smo kakva nas iznenađenja očekuju u narednoj godini. Kao i prethodnih, bit će nastavljena brojna istraživanja, a u 2024.godini očekuju nas i brojni kulturni, umjetnički, sportski, ali i promotivni projekti.

U arheološkom smislu jako smo ambiciozni. U saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko i ministarstvom kulture ZDK očekujemo dozvole za nastavak radova u našim novootkrivenim tunelima, a osobito najviše očekujemo od tunela „Ravne 6“ gdje smo našli mnoštvo suhozidova, ali i jednu kamenu gomilu koja je novost u našem radu s tunelima. Nakon 15 godina vraćamo se radovima na tumulusu u Vratnici na našoj parceli, te očekujemo da se potvrde rezultati georadarskog snimanja i potencijalnog postojanja jedne prostorije u tumulusu. U naučnom segmentu nastavljamo s nizom mjerenja i skeniranja, ali i očekujemo pomoć našeg novog geofizičara koji će snimati i skenirati kompletan teren Bosanske doline piramida. Kulturni i sportski dio također će biti izuzetno zanimljivi kao i svake godine. Svakako najznačajniji je „Summer Solstice Festival (SSF)“ koji se tradicionalno održava svake godine u parku „Ravne 2“ i na kojem će i 2024. godine nastupiti najveća muzička imena regiona, ali nas očekuju i brojni drugi događaji poput seminara, predavanja, promocija i drugih događaja. Sportski dio će biti posvećen tenisu, košarci, odbojci na pijesku, ali i brojnim drugim rekreativnih aktivnostima. – kazao nam je dr. Osmanagić.

 

Izdavačka djelatnost Fondacije je tokom 2023.godine bila izuzetno plodna, izašle su tri knjige, drugo izdanje knjige „Moja priča“ koje je pokrilo kompletan period od 2005. do 2023.godine u Bosanskoj dolini piramida, druga knjiga je bila „Moj razgovor sa vještačkom inteligencijom“, a treća se odnosila na tunele „Ravne 3“, te njihov značaj kao najstarijih građevinskih struktura u svijetu. U pripremi su dva velika projekta koji će svjetlo dana ugledati na samom početku 2024.godine.

 

Pri samom kraju su pripreme za izdavanje monografije posvećene Arheološko – turističko – sportskom parku „Ravne 2“. To će biti jedna luksuzna monografija koja će biti predivan poklon i našim gostima, ali i istraživačima koji nas posjećuju. U pitanju je knjiga koja će biti predivan dar i uspomena na boravak u Bosanskoj dolini piramida. Pored knjige u pripremi je i dokumentarni film, također jedna vrsta video monografije parka „Ravne 2“ u kojoj će biti pokriveni svi sadržaji koje imamo. Dakle, 2024.godina će nadam se biti još jedna sjajna godina od koje očekujemo jako puno gostiju. Tokom jeseni i zime vršimo intenzivnu promociju, ovo je najveća promocija koja se dešava u regionu, koju radi jedna mala, neprofitna, nevladina organizacija bez ikakvog finansijskog učešća vladinih institucija, i sami privlačimo stotine hiljada posjetilaca potpuno mijenjajući izgled jednog grada, ali i regiona u kojem se nalazimo. – kazao je dr. Osmanagić.

Kompletan video prilog pogledajte večeras u programu RTV Visoko.

povezani članci

POPULARNO