Srijeda, 24 Jula, 2024

Crveni križ Visoko: na kraju uspješne godine, nova akcija darivanja krvi

Godinu koja je na izmaku u Crvenom križu Visoko, ocjenjuju kao vrlo uspješnu u svim segmentima rada – od darivanja krvi do edukacija koje su proveli aktivisti.

“Imali smo zapažene rezultate na svim takmičenjima u pružanju prve pomoći, na federalnom nivou smo na drugom mjestu. Realizovali smo četiri redovne akcije darivanja krvi, u oktobru je održano takmičenje “Pazi mine”, od dvanaest ekipa, mi smo trećeplasirani. Darivanje krvi posebna je priča, nikada nismo imali bolji odziv nego ove godine, od planiranih 350 – 400 doza krvi za ovu godinu, mi smo već “ispunili plan”. Koliko je bilo pojedinačnih darivanja krvi teško je reći, ali svi koji su se obratili van redovnih akcija nisu bili odbijeni. Najviše takvih akcija bilo je u julu i avgustu, spašavli smo živote sugrađana, pojedinačno u više od petnaest slučajeva. Ove godine imamo registrovanih 85 novih darivatelja krvi, koji su prvi put darivali dragocjenu tečnost. “- kaže nam Halil Žiga predsjednik Crvenog križa Visoko.

Peta redovna akcija darivanja krvi biće održana u četvrtak, 28.decembra u terminu od 8 do 13 sati, u prostorijama Vatrogasnog doma. Na kraju, nakon svih ovih podataka nemoguće je ne zapitati se: “Koliko znamo o ljudima koji darujući krv, spašavaju živote drugih, njima nepoznatih ljudi? Možda značaj ovog čina znaju samo oni čijim venama je potekla darivana krv zahvaljujući kojoj su vraćeni sa “druge strane” života! U jednoj pisanoj priči o herojima koji daruju tečnost koja život znači, možemo samo napisati – HVALA VAM!

Mirha Ganić

povezani članci

Najnovije