IAKO JE SREDINA MJESECA OKTOBRA, KOMPLEKS „RAVNE“ PREPUN POSJETILACA

IAKO JE SREDINA MJESECA OKTOBRA, KOMPLEKS „RAVNE“ PREPUN POSJETILACA, DOK SU I GRAĐEVINSKI RADOVI U PUNOM JEKU

Lijepo vrijeme i visoke temperature u mjesecu oktobru, izmamile su ove nedjelje (14. oktobar) stotine i stotine posjetilaca u Kompleks „Ravne“. Prahistorijski kompleks tunela „Ravne“ bio je prepun posjetilaca, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz brojnih drugih zemalja, u velikoj mjeri zemalja okruženja, ali i Češke, Slovačke i drugih zapadnoevropskih zemalja.

I dok su u tunelu „Ravne“ brojni posjetioci ispitivali ljekovita i energetska svojstva, Arheološko-turistički park „Ravne 2“ je bio prepun posjetilaca koji su nedjelju i lijepo vrijeme odlučili iskoristiti za bijeg iz grada i u odlazak u oazu mira, spokoja i čistog zraka. U parku je bio i Kolektiv Taekwondo kluba „Bosna“ sa svojim novim članovima, kao i brojni posjetioci iz Visokog i okolnih gradova, kojima je ovo mjesto postalo sastavni dio odmora i vikenda u prirodi.

S druge strane nastavljeni su i radovi na izgradnji saobraćajnica koje će povezati Bosansku piramidu Sunca sa Kompleksom „Ravne“, ali i sam Kompleks „Ravne“ sa regionalnim putem Visoko – Kakanj. Nakon što su prethodnih dana odrađeni pripremni radovi, u proteklom periodu su stigli i ivičnjaci koji su velikim dijelom i postavljeni, rade se proširenja za parkinge, a novi asfalt, a samim tim i nova saobraćajnica, te uz nju i pješačka zona oko ulaza u tunele „Ravne“, sve je bliže realizaciji.

Iako je mjesec oktobar, vrijeme kada utihnu radovi, ali i broj posjetilaca se osjetno smanji, brojne promocije i predavanja širom BiH, ali i širom svijeta polako stvari postavljaju na svoje mjesto. Visoko postaje turistička oaza, a dolasci gostiju iz cijelog svijeta sada traju skoro tokom cijele godine bez predaha. Uz dolaske gostiju građevinski radovi su u punom jeku, što će svakako poboljšati potrebnu infrastrukturu za još veći dolazak gostiju, sigurniji boravak na lokalitetima, i još veći komfor i ugođaj.

povezani članci

Najnovije