Heroji se nikada ne zaboravljaju: Obilježena 32. godišnjica pogibije Gazibera Nedžada – dobitnika “Zlatnog ljiljana”

U sklopu programskih aktivnosti obilježavanja Dana otpora agresiji na području Visokog, danas (nedjelja, 28. april) je organizirano obilježavanja 32. godišnjice od pogibije ratnog heroja iz Visokog, Gazibera Nedžada – Peće, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Obilježavanje je započelo na Centralnom spomen obilježju visočkim šehidima i poginulim borcima, a nastavljeno na Spomen obilježju u Mjesnoj zajednici Goduša.

Potom je uslijedio marš “Putevima transporta naoružanja opkoljenom Sarajevu”, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika, koji su, nakon evociranja uspomena i prigodnog časa historije, stigli i na konačno odredište, Spomen obilježje Gaziberi Nedžadu, koje se nalazi na mjestu pogibije (Zenik – MZ Rakovica).

Brojne delegacije su položile cvijeće, a prisutnima su se obratili: Eniz Babić – predsjednik Savjeta MZ Goduša, Ferid Provalić – koordinacija visočkih boračkih organizacija i udruženja, Mirza Ganić – gradonačelnik Visokog, Mersed Šahinović – predsjednik UB Patriotska liga Visoko i Rasim Ćatić – Nedžadov saborac.

Naglasili su važnost očuvanja trajne istine i najvažnijih historijskih činjenica vezanih za odbranu našeg grada i naše domovine od agresije uz posebno zadovoljstvo što je ovogodišnje obilježavanje privuklo veliki broj mladih koji su se na licu mjesta imali priliku dodatno educirati o najhrabrijim bosanskohercegovačkim sinovima kojima dugujemo našu slobodu i našu opstojnost.

Kako su poručili, u današnjim kompleksnim i turbulentnim političkim vremenima, potrebno je, jače nego ikada, istaknuti ljubav prema našoj jedinoj domovini, koja će živjeti vječno zahvaljujući svim patriotama koji je istinski vole.

Učesnici marša nastavili su druženje uz vojnički grah i sokove, a mi ćemo videoprilog emitovati sutra (ponedjeljak, 29. april) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije