Četvrtak, 29 Februara, 2024

GRAD VISOKO: POTICANJE I RAZVOJ TURIZMA KAO JEDAN OD STRATEŠKIH PRIORITETA

Analizirajući podršku razvoju turizma u proteklim godinama primjetili smo da se do 2019. godine budžetom nisu planirala sredstva za podršku razvoja turizma. U u 2019. godini u budžetu za podršku razvoja turizma bilo planirano 20.000,00KM, a izvršenje nismo vidjeli.

U 2020. godini za podršku razvoja turizma u Visokom u budžetu je bilo planirano 20.000,00 KM, a izvršeno je 2900.00 KM.

Jedan on naših strateških prioriteta koje smo isticali u predizbornoj kampanji je i povećanje sredstava za podršku razvoja turizma u Visokom, jer je evidentno da smo zbog svojih brojnih nacionalnih spomenika, aktuelnih istraživanja vezanih za piramide, ali i drugih prirodnih ljepota kojima obiluje Visoko turistički grad.

Nakon preuzimanja mandata odmah smo kroz kreiranje budžeta za 2021. godinu planirali 135.000,00 KM za podršku razvoja turizma.

Kontinuirano radimo na poboljšanju mnogih segmenata u našem gradu, značajno nas je usporio zatečeni dug prema izvođačima radova i dobavljačima od 1.800.000,00 KM.

Hvala Bogu uspjeli smo sanirati dug i paralelno raditi na realizaciji brojnih drugih projekata.

Realizacija jednog od nama važnih projekata je i podrška razvoju turizmu, gdje smo raspisali javne pozive koji su u toku i to:

Sufinansiranje projekata koji imaju uticaj na podizanje kvaliteta turističke ponude na području Grada Visoko i predstavljaju dodatnu turističku ponudu – podrška muzejskoj djelatnosti za stalne i povremene muzejske postavke i izložbe. Ukupan iznos sredstava predviđen Javnim pozivom je 80.000,00 KM.

Sufinansiranje projekata koji imaju uticaj na podizanje kvaliteta turističke ponude na području Grada Visoko i predstavljaju dodatnu turističku ponudu – sufinansiranje Projekata javne i turističke infrastrukture (uređenje planinarskih staza, tematskih parkova i izletišta) . Ukupan iznos sredstava predviđen Javnim pozivom je 30.000,00 KM.

Sufinansiranje izdavanja kulturno – historijskih monografija koje imaju za cilj prezentaciju Grada Visoko. Ukupan iznos sredstava predviđen Javnim pozivom je 15.000,00 KM.

Sufinansiranje naknade za polaganje stručnog ispita za voditelja poslovnice – putničke agencije za privredna društva koja imaju sjedište na području Grada Visoko i imaju registrovanu putničku agenciju, te su za zaposlenike izvršili uplatu naknade za polaganje ispita za voditelja poslovnice u toku 2020. godine i 2021. godine. Sufinansiranje naknade je u iznosu od 50% od ukupnog iznosa naknade. Ukupan iznos sredstava predviđen Javnim pozivom je 10.000,00 KM.

Javne pozive možete pročitati na web ili facebook stranici Grada.

RTV Visoko/Mirza Ganić – FB Page

povezani članci

POPULARNO