GRAD VISOKO JE U PROTEKLE DVIJE GODINE FINANSIJSKI PODRŽAO POLJOPRIVREDNIKE U DUPLO VEĆEM IZNOSU NEGO ZA UKUPNO OSAM PRETHODNIH GODINA

Grad Visoko je poljoprivredni kraj, u kojem imamo zasijane velike površine i prijavljen veliki broj poljoprivrednih proizvodača, koji na zelenim poljima zapošljavaju sebe i svoju porodicu, te stvaraju dodatnu vrijednost za sve nas.

Ko se ikada probao baviti poljoprivredom, pa makar i za kućne potrebe može posvjedočiti da je potreban veliki trud i velika ulaganja kako bi se došlo do gotovog proizvoda. Jednostavno niko se nije od motike obogatio, ali jeste na težak način osigurao opskrbu za sebe i svoju porodicu.

Jedini način opstanka poljoprivrednih proizvodača jeste snažna podrška svih nivoa vlasti.

U protekle dvije godine za podršku poljoprivrednoj proizvodnji Grad Visoko je isplatio preko milion KM, što je duplo veći iznos nego što je isplaćeno u predhodnih osam godina zajedno.

Ove godine promjenom vlasti Kanton je promijenio kriterije kojim je značajno oštetio poljoprivrednike iz Visokog, tako da se očekuje manji priliv sredstava iz Kantona za podršku plasteničkoj proizvodnji za otprilike 200.000KM. Ništa čudno ne bi bilo da iza smanjenja sredstava poljoprivrednicima u Visokom ne stoje upravo Visočani, koji misle da se politika i politička osveta gradi na ljudima koji svojim mukotrpnim radom izdržavaju sebe i svoju porodicu. Umjesto da su svojim zalaganjem osigurali veća sredstva za Visoko, oni nažalost nisu u stanju zadržati ni zatečeno stanje.

Grad Visoko snažno stoji uz sve visočke poljoprivredne proizvođače, kako bi ostvarili svoja prava, jer ovdje se ne radi o podršci na lijepe oči, već podršci onima koji rade i bave se proizvodnjom, od koje svi imamo koristit kako kroz plasman i konzumaciju domaćih proizvoda tako i kroz obrt kapitala.

Shodno programu utroška sredstava za poljoprivrednu proizvodnju za 2023. godinu Grad Visoko je uplatio sredstva za:

1. Proizvodnju i preradu mlijeka II kvartal

– odobrena 152 zahtjeva (69 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i 83 registrovana obrta), te je za ovu stavku izdvojeno i uplaćeno ukupno 56.902,00KM

2. Proizvodnju povrća u plastenicima za registrovane obrte

– Odobreno 113 zahtjeva i registrovanim plasteničkim proizvođačima hrane uplaćeno ukupno 91.048,00KM

3. Proizvodnju povrća na otvorenom

– Odobreno 6 zahtjeva i registrovanim obrtima uplaćeno ukupno 2750KM.

Mirza Ganić – FB Page

povezani članci

Najnovije