Subota, 13 Aprila, 2024

Gimnazija Visoko: Ogledni čas iz bosanskog jezika i književnosti

U petak 15. marta 2024. godine u Gimnaziji “Visoko” je održan ogledni čas iz Bosanskog jezika i književnosti pod mentorstvom profesorice Razije Šahinović. Temu Medijske pismenosti i izvještavanja o femicidu kroz prizmu Ibsenove „Nore” istraživali su učenici matematičko-informatičkog i društvenog područja trećeg razreda.

Na početku časa upoznali smo se s našom gošćom Amilom Mešanović, bivšom učenicom naše gimnazije koja trenutno radi na Federalnoj televiziji. Ona je podijelila svoje iskustvo kao pomoćnica urednice i lektorica dok je bila u našoj novinarskoj sekciji. „Učešće u Novinarskoj sekciji je najvećim dijelom odredilo moj put nakon srednje škole. Vjerujem da moja odluka ne bi bila ista da nije bilo Novinarske sekcije. Smatram da sam odabirom novinarstva pomirila nekoliko svojih ljubavi“, kaže Amila. Kroz kratku prezentaciju uvela nas je u problematiku naše teme i naglasila važnost razumijevanja novinarstva i medijskih tekstova te skrenula pažnju na manipulacije u izvještavanju.

Učenici matematičko-informatičkog područja su kroz svoje istraživanje približili temu femicida i mizoginije, uputili na primjere dobre i loše prakse izvještavanja u medijima, naglašavajući kako medijski sadržaji mogu značajno utjecati na naše mišljenje u vezi sa određenim događaja. Osim toga, preko Madone, Rolling Stanesa do Eminema su se dotakli teme statusa žene, njezine važnosti i uloge u društvu kroz historiju muzike.

S druge strane, učenici društvenog područja su kreativno pripremljenim videima o Ibsenovoj Nori prikazali kako mediji mogu o istoj temi različito izvještavati, ističući kako medijsko izvještavanje može promijeniti percepciju stvarnosti i utjecati na formiranje naših stavova. Propitali su i odnose Nore i Helmera kroz elemente nasilja u partnerskim odnosima.

Ovaj čas je pružio učenicima novo razumijevanje novinarstva i utjecaja medija na savremeni svijet, naglašavajući važnost nedonošenja prebrzih zaključaka i osuđivanja na temelju površnih informacija.

„Kontinuirano učenje i praksa su ključni faktori u ovom poslu. Novinarstvo se neprestano mijenja, zato je neophodno da budete otvoreni za učenje i usavršavanje“, poručila je Amila.

Tekst: Amila Mihaljević 3.a

Fotografije: Adna Šljivar

 

povezani članci

POPULARNO