Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Franjevačka klasična gimnazija savršeno organizirala Zimsku školu za učenike devetih razreda

Vrijedni tim Franjevačke klasične gimnazije (FKG) organizirao je trodnevnu (od 3. do 5. januara) Zimsku školu namijenjenu učenicama i učenicima koji pohađaju deveti razred osnovne škole.

Bio je ovo prekrasan način da se započne nova, 2024. godina uz mnoštvo edukacija, planskih posjeta i, u konačnici, nezaboravnih uspomena.

“Komentar učenika koji su učestvovali je: Brzo je sve, o tako brzo prošlo i on je najbolji pokazatelj da je učenicima bilo jako lijepo, sadržajno, edukativno i dinamično te da je organizacijski proteklo sve u najboljem redu. Prevashodni cilj Zimske škole bio je da se učenici devetih razreda upoznaju sa Franjevačkom klasičnom gimnazijom, jednom od najprestižnijih školskih ustanova u Bosni i Hercegovini, kako bi u bliskoj budućnosti mogli lakše donijeti odluku o odabiru škole za srednjoškolsko obrazovanje”, istakao je fra Stipo Alandžak – ravnatelj FKG-e i nastavio:

“Tokom Zimske škole stvorena su mnoga prijateljstva, učenici su se međusobno jako dobro družili i upoznali. Osim detaljnog upoznavanja sa načinom rada i školovanja u FKG-i, realizirali smo i brojne posjete znamenitostima Visokog i Sarajeva, a izuzetno je zadovoljstvo je bilo i posjetiti Industriju mesa Semić kojoj se posebno zahvaljujem na gostoprimstvu”, poručio je fra Stipo Alandžak i javnost podsjetio na podatak da je ove godine, na drugoj po redu Zimskoj školi, sudjelovao 71 učenik iz velikog broja bosanskohercegovačkih gradova.

Tradicija će biti nastavljena i tokom narednih godina, a sagovornik je podsjetio i na činjenicu da FKG već deset godina organizuje i Ljetnu školu u mjesecu junu te da su već sada ljubazni domaćini započeli pripreme za nove aktivnosti i nove goste u našem gradu.

Svim učesnicima Zimske škole su uručene prigodne diploma, a događaji kao što je ovaj, bez obzira na kompleksnu i turbulentnu društveno-političku svakodnevnicu, vraćaju nadu i vjeru u bolje dane, jer na mladima svijet ostaje i oni moraju biti najzdravije vezivno tkivo i pokretačka snaga budućeg, znatno uspješnijeg društva u njegovim najvitalnijim segmentima.

Videoprilog uz razgovor sa fra Stipom Alandžakom emitujemo večeras (petak, 5. januar) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije