Petak, 19 Aprila, 2024

Foto: PREDSTAVLJENO 8 POSLOVNIH IDEJA U OKVIRU „YEP“ PROJEKTA ZAPOŠLJAVANJA MLADIH

Danas je u Maloj sali Općine Visoko održana prezentacija poslovnih ideja osam kandidata u okviru YEP Projekta zapošljavanja mladih koji podržava Vlada Švicarske.

Inače, Općina Visoko je u decembru 2017.godine zaključila ugovor sa GOPA predstavništvom za BiH u Projektu zapošljavanja mladih (YEP). Cilj projekta je da se uspostavi partnerski odnos između lokalnih aktera koji će učestvovati u projektu koji se odnosi na jačanje poduzetničke klime u jednoj lokalnoj zajednici.

YEP 107201810

Realizacija ovog Projekta je tekla u nekoliko faza. Nakon potpisivanja ugovora pristupilo se objavljivanju Javnog poziva na koja su pozvana sva lica da prijave svoje poslovne ideje. Pravo učešća su imala nezaposlena, zaposlena lica koja žele da pokrenu vlastiti biznis, kao i organizacije civilnog društva koje se žele angažovati u ovoj oblasti.

Nakon odabira kandidata na Javnoj pozivu, pristupilo se realizaciji obuke koja je tekla u tri modula. Kroz prvi modul je prošlo 21 lice, a drugi i treći modul 14 lica.

YEP 10720181
„ Danas pristupamo realizaciji završne faze koja podrazumijeva prezentaciju poslovnih ideja osam kandidata pred stručnom komisijom. Svim kandidatima čije ideje budu ocijenjene kao uspješne, bit će pružena finansijska i stručna pomoć u provođenju i osnivanju privatnih biznisa“, izjavila je Suada Koljenović, pomoćnica Općinske načelnice u Službi za finansije, privredu i društvene djelatnosti, te dodala kako je YEP Projekat pravi model za jačanje poduzetništva u lokalnoj zajednici i to upravo zbog principa na kojem počiva.

Maja Zirojević Bužo, predstavnica Projekta zapošljavanja mladih (YEP) izjavila je da je njihov cilj unaprijediti poduzetništvo među mladima i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta. Posebno se zahvalila Općinskoj načelnici mr.sci. Amri Babić, koja je među prvima prihvatila saradnju i dogovorila intenzivan proces obuke kroz koji su budući poduzetnici iz Visokog prošli.

YEP 10720182

Današnjoj prezentaciji je prisustvovao i Sehadet Hadžić, predstavnik Službe za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona, koji smatra da je ovo idealna prilika za osam kandidata koji će putem poslovnih ideja doći do svog zaposlenja.

Danas je predstavljen čitav dijapazon ideja, a između ostalih, predstavljene su poslovne ideje vezane za tradicionalni zanat i uzgoj egzotičnog voća, što dovoljno govori o raznolikosti i dosjetljivosti kandidata.

Nakon prezentacije je uslijedilo ocjenjivanje, upućivanje na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava i dodjela certifikata.

YEP 107201832

Press Općine Visoko

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

povezani članci

POPULARNO