Četvrtak, 25 Jula, 2024

Dr. Almedina Haračić: ”Pozivam sve roditelje da budu svjesni i odgovorni, te da spriječe karcinom grlića materice kod svojih kćerki“

HPV vakcinacija u FBiH je počela, a iz JU Dom zdravlja Visoko izdali su obavijest i pozvali roditelje/staratelje da prijave svoju djecu. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) namijenjena je djevojčicama u dobi od 13 do 15 godina HPV vakcinom. Neki tipovi ovog virusa izazivaju promjene na koži i sluzokoži koje mogu dovesti do raka grlića materice.

„U cijeloj BiH pa tako i u našem gradu poduzeto je niz aktivnosti vezanih za prevenciju karcinoma grlića materice. Nastanak karcinoma može se prevenirati, odnosno može se spriječiti njegov nastanak, primarna prevencija karcinom grlića materice je zapravo vakcinacija protiv HPV virusa. Vakcinacija je programom imunizacije protiv HPV infekcije u F BiH besplatno dostupna djevojčicama u osmom razredu osnovne škole. Vakcinacija će se obavljati davanjem dvije doze u razmaku od najmanje šest mjeseci. Vakcine pružaju najbolju zaštitu ukoliko se primjenjuju između devete i četrnaeste godine starosti, a najefikasnije su ukoliko se daju prije nego što je osoba stupila u spolni odnos. Vakcina protiv HPV virusa nije obavezna ali treba znati da odbijanjem vakcinacije direktno izlažete svoju kćerku riziku od obolijevanja od karcinoma grlića materice, zato ovim putem molim i pozivam sve roditelje da budu svjesni i odgovorni, te da spriječe karcinom grlića materice kod svojih kćerki dok još imaju priliku i prijave svoje dijete na vakcinaciju i time im obezbjede sigurniju budućnost“- izjavila je za RTV Visoko doktorica Almedina Haračić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Prijave za vakcinaciju se vrše u porodičnoj medicini svaki radni dan, a vakcinacija će se obavljati od januara uz prisustvo roditelja/staratelja.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije