Danas je 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan, 21. novembra 1995. godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Dejtonskim mirovnim sporazumom određeno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Ovim sporazumom potvrđen je i kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Dejtonski sporazum su nakon trosedmičnih pregovora, koji su počeli 1. novembra 1995. godine, parafirali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini – 21. novembar, praznik je i neradni dan u entitetu Republika Srpska.

povezani članci

Najnovije