Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Energetska efikasnost u stambenom sektoru – UNDP info sesija

Grad Visoko, Služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove i JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko, pozivaju sve zainteresirane na informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, koja će se održati 4.12.2023. u 14:00 sati, u Kulturnom centru Altindag u Visokom, a u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji finansira Švedska.
Naš Grad se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.
S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora I identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.
Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za naš grad unutar ovog projekta. Cilj nam je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također ćemo istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.
Pozivamo sve građane i građanke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike skupova etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

povezani članci

Najnovije