Četvrtak, 29 Februara, 2024

Danas ispraćamo Zehmeriju i trošimo Hamsin, drugu polovinu zime

Hladna zima, ne tako jaka ali depresivna traje li traje. Ipak, od danas 31. januara, nakon ukupno 40 dana trošimo drugu polovinu i brojim pedesetak dana do proljeća. Po januarskim nedjeljema treća je bila najžešća, četvrta prtinu zameta, a u februaru peta prtinu pometa, mada snijega za sada nije bilo mnogo. Prošao je 40-dnevni period u našem narodu zvani Zehmerija. Zbog toga danas bi stari ljudi govorili: “Zima se prepolovila kao slama u samaru”. Dok traje Zehmerija dan počinje osjetnije dužiti.

Dakle, lagano načinjemo drugu polovinu zime u narodu poznatu kao Hamsin. Pedesetak dana do 21. marta i proljeća.

Hamsin je zadnji zimski ciklus koji prati zagrijavanje zraka, vode i zemlje u periodu po sedam dana pod nazivom džemre. Džemre vjesnik buđenja proljeća i skorašnjeg obilja

– prvo džemre-žeravica, toplotni val, pojavi se oko 20. februara i zagrije zrak. Obično tada puhne južni vjetar i naglo otopli. Tada se vraćaju rode.

– drugo džemre pojavi se oko 27. februara i zagrije vodu te povisi njen nivo. Voda u rijekama se više ne zamrzava.

– treće džemre pojavi se 6. marta i zagrije zemlju. Snijeg se brže topi i nestaje a iz zemlje počinje rasti prva trava.

Februar često obilježi veliki snijeg kao onaj za ZOI u Sarajevu 1984. godine ili onaj dugo nakon zimske olimpijade recimo u decembru 1999. ili početkom februara 2012. godine.

Odmah nakon prve džemre-žeravice narod ima običaj da zareže korijenje breze i na njega postavi otvor staklenih flaša kako bi u njih kapao brezin sok. Flaša u tom položaju ostaje do treće džemre-žeravice. Sakupljeni sok se koristi za liječenje, posebno bolesnih bubrega. Prestupna je godina i 29 dana februara najteže će pasti penzionerima jer valja dopuniti zalihe za grijanje. Nakon treće džemre-žeravice toplotnog vala, voćke se orezuju i kaleme. Inače, ovaj period u narodu, oduvijek se nazivao “bolesno vrijeme” jer obično izaziva manje ili veće zdravstvene probleme većini ljudi, čiji je imunitet iscrpljen pred kraj zime, i koji je u toj promjeni godišnjeg doba sklon raznim virusima.

O martovskim hukama i mukama kada potrošimo februar.

Na nama je da jačamo imunitet i pokušamo izbjeći mutirane korone, gripe i prehlade praćene jakim grloboljama. Povećanje penzija je dobra vijest tako da bi i najstarija populacija mogla nekako spojiti kraj s krajem. Najbitnije je da dan bude duži a magla otputuje u brda i planine. Početkom proljeća počinje i nova građevinska sezona, a onda će u Visokom da vri kao u košnici.

povezani članci

POPULARNO