Čeka nas treći toplotni talas ovog ljeta, temperature idu i preko 40 stepeni!

Iako se august polako približava kraju, vremenska prognoza za naredni period dokaz je da ljeto nije ni blizu završetka.

Prema riječima poznatog bh. meteorologa Bakira Krajinovića, našu zemlju uskoro čeka treći toplotni talas ovog ljeta koji počinje od danas.

Dnevna temperatura će se kretati od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni Celzijusa, a slično vrijeme očekuje nas do petka.

To znači da će se visoke temperature zadržati nekoliko dana, iznadprosječne za ovo doba godine, a takva pojava definiše se kao toplotni talas.

Krajinović ističe da je zbog toga do 27. augusta na snazi narandžasti meteoalarm, te da se u narednim danima očekuju najviše dnevne temperature između 33 i 40 stepeni, lokalno na sjeveru Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine čak i do 42 stepena Celzijusa.

“Do sada smo imali po jedan toplotni val u junu (19. – 23.) i julu (15. – 19.), a kako stvari stoje, izgledan je i jedan u augustu (21. – 27.). Češći i intenzivniji toplotni valovi direktno su povezani sa klimatskim promjenama i jadna su od najozbiljnijih posljedica globalnih promjena u atmosferi. Iz godine u godinu ne zaobilaze ni Bosnu i Hercegovinu. Izuzetno su opasni po ljudsko zdravlje, poljoprivredu (ratarstvo i stočarstvo) kao i druge grane naše privrede”, piše Krajinović na svom Facebooku te dodaje:

“Nema ni jednog dijela društva da nije negativno pogođen posljedicama toplotnog vala, zbog toga i hidrometeorološke službe posebno prate razvoj sinoptičke slike i pozorno najavljuju upozorenja kako bi pravovremeno odreagovali i smanjili negativne posljedice toplotnih valova”.

Neke od preporuka za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama Zavoda za javno zdravstvo FBiH su:

– Ne izlažite se suncu nepotrebno;
– Tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, idite do obližnjih klimatiziranih prostora poput knjižnica, trgovina ili kina. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

(Vijesti.ba)

povezani članci

Najnovije