Srijeda, 28 Februara, 2024

Božić u Bosni i Hercegovini

Širom Bosne i Hercegovine katolici sa svojim porodicama i prijateljima slave najradosniji katolički blagdan. Poruka ista – ovaj blagan treba unijeti mir i blagostanje u živote svih ljudi.

Katolici na području Tuzlanskog dekanata obilježavaju danas svoj najveći praznik Božić i kroz prisustvo misama koje se obavljaju u svim crkvama ove regije. Misu u Franjevačkom samostanu svetih apostola Petra i Pavla u Tuzli predvodio je gvardijan fra Željko Nikolić. Građani u svojim božićnim željama na prvo mjesto stavljaju zdravlje članova svojih porodica.

U svim crkvama pet zeničkih župa dočekan je najradosniji katolički blagdan Božić. U Božiću ljudi prepoznaju veliku Božiju ljubav, odnos prema svakom čovjeku i njegova istinska prava utemeljena u Bogu. Božićnu misu u Župi svetog Ilije u Zenici predvodio je župnik fra Marko Kepić.

MARKO KEPIĆ, župnik u Župi svetog Ilije u Zenici

Božić, kako je i Franjo govorio, je svetkovina nad svetkovinama posebno radosna i želio bih da svi koji slave božić da dožive tu konkretnost i radost da je bog s nama.

Biskup banjalučki Franjo Komarica istakao je da je na čelu banjalučke biskupije gotovo 35 godina i da su prethodne godine bile teške i izazovne. Ali najponosniji je jer se uz Božiju pomoć uspjelo sačuvati međusobno jedinstvo i gajenje dobrosusjedskih odnosa.

FRANJO KOMARICA, biskup banjalučki

Bog je ponudio svoju ruku i ne povlači tu ruku mirotvorstva on je ponudio mir čovječanstvu i očekuje od čovječanstva da i mi znamo cijeniti tu božiju gestu.

U Crkvi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini služena je tradicionalna misa ponoćka, gdje je više od stotinu katolika dočekalo rođenje Isusa Krista – Božić. Velečasni Andrej Lukanović poručio je da je Krist rođen u običnoj štalici kako bi postao čovjeku blizak i jednak, jednak u svemu osim u grijehovima.

ANDREJ LUKANOVIĆ, župnik

Upravo to je poruka svim ljudima da tu božiju ljubav moramo mi širiti jedini drugima koliko god ima razlika, probelma, nesuglasica, i to pokupšati posmatrati kroz tu prizmu.

Ove godine Božić se obilježava uz poruke da čovjek treba biti neumorni graditelj mira, a Božić početak novog, preobraženog svijeta.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

POPULARNO