Srijeda, 28 Februara, 2024

Arheolozi u Engleskoj našli ogromnu lobanju vodenog reptila od prije 150 milijuna godina

Arheolozi su na jugu Engleske iskopali lobanje velikog vodenog reptila staru 150 milijuna godina, javlja BBC. Lobanja Pliosaurusa s čeljustima sa 130 krupnih zuba, dugačka je više od dva metra i jedan je od najočuvanijih otkrivenih u svijetu ikada do sada.

Arheolozi procjenjuju da je Pliosaurus bio dugačak između 10 i 12 metara sa četiri velika peraja kojima je mogao plivati ​​vrlo brzo, te je vjerojatno bio glavni grabežljivac u morima u doba Jure. “Životinja je bila toliko ogromna da je mogla učinkovito da lovi sve što je bilo dovoljno nesretno da se nađe u njenoj blizini”, kaže dr. Andre Rou sa Sveučilišta u Bristolu.

Ishrana mu se sastojala od drugih vodenih reptila. a analiza fosilnih nalaza pokazuje da je bio i druge Pliosauruse.

Ta zvijer je imala razvijenu čulu, korisna za lov: njuška mu je prošarana malim jamicama u kojima su, pretpostavlja se, bili organi pomoću kojih je osjećao promjene pritiska vode koje plivanjem pravi potencijalni plijen prije no što ga ugleda.

Na lobanji je otvor za “parijetalno”, ili “treće oko”. Gušteri, žabe i neke ribe i danas ih imaju: osjetljive su na svjetlost i pretpostavlja se da pomažu u lociranju drugih životinja, što je Pliosauru koristio u dubokoj, mračnoj, mutnoj vodi.

Arheolozi planiraju da nađu lobanju sljedeće godine izlaže u muzeju u Kimmeridgeu.

RTV Visoko/federalna.ba/Beta

povezani članci

POPULARNO