Četvrtak, 29 Februara, 2024

Alija Šahinović: “Ponosni smo na to da je Visoko uvijek imalo izuzetno živu i značajnu likovnu scenu”

Udruženje građana likovnih umjetnika ”LIKUM ’76” Visoko je udruženje koje okuplja veliki broj  članova, profesionalnih umjetnika, arhitekata, historičara umjetnosti i amatera. Udruženje je osnovano 1975. godine i do danas organiziralo je brojne kulturne sadržaje u našem gradu. Kada je riječ o 2023. godini bila je jako uspješna za ovo visočko Udruženje.

“Udruženje broji 40 članova što ga čini veoma velikim jer je riječ o specifičnoj oblasti koja okuplja ljude, to je na nivou države možda jedno od najvećih udruženja gradskog oblika. Ponosni smo na to da je Visoko uvijek imalo izuzetno živu i značajnu likovnu scenu i to smo kroz ovu galeriju, koja je jedna od rijetkih u našoj državi, uspjevali da predstavimo našoj publici- izjavio je za RTV Visoko Alija Šahinović, predsjednik UGLU “Likum ’76“.

Po kriterijima publike, javnosti protekla sezona bila je uspješna i ispunjeni su svi planovi, program i realizovani zacrtani ciljevi.

“Veliki je broj izložbi iza nas, tako da smo jako ponosni na ovu sezonu. Sezona je počela sa izložbom “Mali format”, izložba koju organizuje Udruženje likovnih umjetnika BiH i mi je preuzimamo, jedna jako zanimljiva izložba koja je uvijek bila i mnogo dobro posjećena. Nakon toga smo imali izložbu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, zatim značajnu izložbu crnogorskog umjetnika Aldemara Ibrahimovića, uslijedili su 46. “Visočki likovni susreti”, riječ je o našoj redovnoj izložbi. Jedna od najznačajnijih izložbi koju smo uspjeli da organiziramo protekle godine je i “Zlatno doba BH slikarstva” koju smo organizovali u saradnji sa našim prijateljima iz Udruženja “Ars Tragovi”. To je bio doista veliki projekat i sa njim smo napravili jednu pravu atmosferu, sa umjetnicima koji su bili 70-ih, 80-ih i početkom 90-ih godina najistaknutiji, zato se to doba i zove “Zlatno doba”. Zatim naša izložba fotografija koju organizujemo svake godine, nama jako draga jer predstavlja Visočane, odnosno one ljude koji vole fotografiju i koji su na neki način vezani za naš grad. Godinu smo završili kolektivnom izložbom likovnih radova naših amatera. Tu su i druge aktivnosti, naši članovi su bili sudionici drugih kolonija pa čak i međunarodnih, a moram spomenut da je naš član Alen Džindo u Đenovi(Genova) predstavio svoje radove. U stalnom smo projektu rekonstrukcije Galerije, Galerija stalno mijenja svoj oblik na bolje, sve ljepše i ljepše izgleda, a u mjesecu februaru se očekuje i Izborna skupština Udruženja- izjavio je naš sagovornik.

Udruženje nastavlja sa svojim misijom i djelovanjem i u 2024. godini i sigurni smo da će nam ponuditi brojne  kulturne sadržajima i susrete.

Amra Čosić

 

povezani članci

POPULARNO