16 GODINA JE PROŠLO OD KAKO SE “KRUG ZATVORIO”- CRTICA O ZAIMU MUZAFERIJI

132
”Moj krug se zatvara” rekao mi je Zaim Muzaferija prije 16 godina dok smo radili, ispostaviće se, njegov posljednji intervju. Kao da je predosjećao svoj kraj. Kraj života, u koji je tokom osam decenija stalo toliko ljudi, gradova i država koliko ih stane u živote desetorice običnih smrtnika.
Čuo sam više puta da ljudi obično naslute kad se približi kraj, ali za ljudinu i glumčinu poput Zaima Muzaferije mislilo se da će živjeti vječno i da se njegove crne slutnje neće ostvariti. Njegova soba u stanu na Hadžijinoj vodi bila je mjesto razgovora koji će se u vidu intervjua par dana kasnije pojaviti u Oslobođenju.
Povod je bila nagrade “Ključ grada Jajca”, ali smo se dotakli raznih tema.
Insistirao je da naslov bude “MOJ KRUG SE ZATVARA”. Ispoštovali smo traženo.
I sad, dok listam neke ranije intervjue u toku priprema predstave “1001 Bošnjački dan” naumpadnu mi anegdote iz restorana Imidž gdje smo nekada pravili emisiju za tadašnji Q-magazin.
Naravno, bilo je meda na stolu. Dedo Zaim je to lijepo pakovao. Nije za teksta, ali i sad se nasmijem kad je mušterija prilikom kupovine pitala pomaže li med kako se već priča sa orasima. Nikad stručniji odgovor nisam čuo, a suze su nas sve “zalile”.
Uvijek je bio glumac iz naroda i tako je odgovorio mušteriji.