Četvrtak, 29 Februara, 2024

Zenička bolnica osigurala 120 kreveta za covid pacijente

Na području ZDK-a trentno je aktivno oko 100 pozitivnih slučajeva na koronavirus. U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj ukupno je hospitalizirano 32 pacijenta. Prema zvaničnim pokazateljima, hospitalizirani su uglavnom pacijenti s težom kliničkom slikom koji do sad nisu vakcinisani ili su vakcinisani s jednom dozom.

U Kantonalnoj bolnici u Zenici trenutno je smješteno 20 pacijenata. Od toga 8 je na intenzivnoj njezi, neki na respiratoru, a neki s pojačanom dozom kiseonika. Već je poznato da vakcinisana osoba može biti zaražena, ali da će izbjeći težu kliničku sliku.

„Ja imam podatke od četvrtka kad je u KBZ-u bilo 17 pacijenata, danas ih je 20 – od svih 17 pacijenata ni jedan nije bio vakcinisan. To dovoljno govori o značaju vakcinacije i potrebi da svako kroz proces vakcinacije zaštiti zdravlje sebe i svojih najmilijih“, kaže ministar zdravstva Adnan Jupić (NES).

Podsjećamo da je Kantonalna bolnica u Zenici covid odjel otvorila bez ijednog kreveta do kojeg je doveden kiseonik. Ljeto bez pozitivnih slučajeva iskoristili su za stvaranje boljih uslova, te je osigurano 120 kreveta sa centralnim dovodom kiseonika.

„Radi se na obezbjeđivanju kompletnog razvoda kiseonika u bolnici“, ističe dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske polove u KB Zenica, i dodaje kako 120 kreveta može biti dovoljno da mogu uspješno liječiti kovid pacijente.

I dalje ostaje problem s deficitom zdravstvenog kadra – infektologa, anesteziologa i internista, što će uprava bolnice u narednom peridu pokušati riješiti uz stimulisanje mlađih kolega da izaberu specijalizaciju koja je trenutno najpotrebnija.

RTV Visoko/federalna.ba

povezani članci

POPULARNO