Utorak, 23 Jula, 2024

Zdravo jedi, zdravo rasti poručili su đaci OŠ „Safvet beg Bašagić“

Učenici drugog razreda OŠ „Safvet –beg Bašagić“ zajedno sa učiteljicom Dženanom Mahmutspahić realizovali su radionicu o temi zdrave hrane i pravilne ishrane.

Školarci su kroz niz igrica, asocijacija, pjevanja i praktičnog rada učili o zdravim životnim navikama, a mi smo bili tu da im pružimo podršku, jer vjerujemo da se od malih nogu stvaraju dobre i pravilne navike.

„Roditelji su ti koji su glavna karika kada je riječ o formiranju zdravih navika kod djece, zatim učitelji i nastavnici. Djeca čiji roditelji od najranijeg perioda imaju pravilnu ishranu, vjerovatno će i kad odrastu nastaviti njegovati te dobre navike. Djeca bi trebalo da kroz igru i zabavu uče o pravilnoj ishrani, utjecaju tjelovježbe na njihov organizam i na taj način bi se postavili dobri temelji za zdravlje budućih generacija. Cilj radionice je da kod djece razvijemo osjećaj za zdravom ali raznovrsnom ishranom, da se promoviše zdrava ishrana u školama i da se kod njih razvije osjećaj razmišljanja šta su to oni u toku dana unijeli u svoj organizama“- izjavila je za RTV Visoko, učiteljica Dženana Mahmutspahić.

I da, djeca zaista lakše uče ako su uključena u pripremu obroka i ako im se na jednostavan način objasni koje su to namirnice zdrave. Svi treba da djelujemo u jedinstvenom pravcu – da educiramo djecu i pričamo o zdravoj hrani, i da koristimo sve raspoložive kapacitete kako bi djeca zaista jela zdravu hranu. Tokom  radionice učenici su se upoznali sa zdravim namirnicama, naučili ponešto o njihovim hranjivim svojstvima kao i o tome  zašto bi ih češće trebali konzumirati. Zdravo jedi, zdravo rasti poručili su učesnici radionice. Kraći prilog o radionici gledajte večeras u programu TV Visoko, a sve detalje vam donosimo sutra u emisiji „Zdravosfera“.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije