Utorak, 16 Aprila, 2024

Završena ovjera političkih subjekata za učešće na Izborima 2018.

Nakon razmatranja Izvještaja o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija i otklanjanja nedostataka ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je dodatno ovjerila još dvije koalicije.

Ovjerena je Koalicija A-SDA za evropsku BiH – zajedno (u ostavljenom roku izmijenila naziv koalicije) i Koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH (objedinila dvije prijave koalicije identičnog naziva i identičnih članica koalicije u jednu prijavu).

Postupak provjere prijave Koalcije HNL-HSS Stjepana Radića je obustavljen jer je Hrvatska seljačka stranka Stjepana Radića odustala od prijave koalicije, saopćeno je iz CIK-a.

U postupku ovjere političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2018. godine Centralna izborna komisija BiH je ovjerila prijave 69 političkih stranaka, 34 nezavisna kandidata i 36 koalicija.

U saopćenju je napomenuto da se imena onih ovjerenih političkih stranaka koje se na izborima pojavljuju samo u okviru koalicije neće naći na glasačkom listiću, a redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću bit će utvrđen žrijebom 12. jula.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji će se održati 7. oktobra podnošenje kandidatskih listi počinje 27. juna i traje do 9. jula.

CIK je danas, nakon izvršenih provjera, izdao potvrde za devet kandidata za zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, da ispunjavaju sve potrebne uvjete propisane članom 13. stav (1) Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za imenovanje na tu funkciju.

Potvrde su izdate za Zorana Kovačevića, Dragana Baševića, Ranka Grahovca, Aleksandra Faladžića, Aleksandra Karišika, Sretu Pekića, Mladena Mičića, Miroslava Škorića i Duška Drljaču. (Fena)

povezani članci

POPULARNO