Nedjelja, 25 Februara, 2024

Zatvorenici koji su u pritvoru zbog droge najviše koristili društveno-korisni rad u ZDK

Na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona predstavljen je izvještaj o izvršenju alternativne sankcije rad za opće dobro koje je u najvećoj mjeri bilo predloženo za presude po krivičnim djelima posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

Ministar pravosuđa Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić je kazao da su brojni benefiti ovih mjera, a prvenstveno sprečavanje pretrpanosti zatvora, sprečavanje međusobno lošeg uticaja osuđenih osoba u zatvoru čime bi se spriječila kriminalna zaraza, sprečavanje isključenja osuđene osobe iz društva i porodice, ali i uštede troškova zatvorskog života i brojni drugi benefiti.

Tako je u izvještaju za 2022. godinu Ministarstvu za pravosuđe ZDK stiglo 29 presuda u kojima je uz pristanak osuđenog kazna zatvora zamijenjena alternativnom sankcijom za rad za opće dobro. Od njih 29, šest je uspješno izvršeno, a tokom 2023. nastavljeno je s izvršenjem presuda iz 2022. godine te je izvršeno 12 presuda.

Općinski sud u Zenici je dostavio 26 presuda, sud u Visokom jednu te Općinski sud u Sarajevu dvije ovakve presude.

Nikolić je kazao da je po broju dostavljenih presuda po krivičnim djelima po tri teške krađe i krađe, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga 13 presuda, šumska krađa, nedozvoljeno držanje oružja, nasilničko ponašanje i nasilje u porodici po jedna presuda.

Sve osobe su muškog spola prosjeka starosti 36 godina, većina oženjena s malodobnom djecom i na nivou SSS obrazovanja i slabog imovinskog stanja.

S ovom mjerom Federacija BiH je u šest izvršenih presuda gdje je izrečeno 50 mjeseci zatvora uštedjela 150.000 KM, dok su poslodavci za 250 dana rada za opće dobro uštedjeli minimalno 7.000 KM.

Klix.ba

povezani članci

POPULARNO