Subota, 13 Aprila, 2024

Za poticaje u poljoprivredi u Zeničko-dobojskom kantonu rekordnih 6 miliona KM

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu u rekordnom iznosu od 6.000.000,00  KM za realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti.

Navedenim iznosom opredijeljene su i planirane  podrške za: poljoprivrednu proizvodnju (biljna i animalna), organsku proizvodnju, kapitalna ulaganja za nabavku mehanizacije, nabavku plastenika, kao i podrške za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda sa područja Zeničko-dobojskog kantona i dr.

U Programu poticaja za 2024. godinu realizovat će se prioritetne mjere novčanih podrški po modelu poticaja proizvodnji i dio mjera strukturne politike koje trebaju doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta, uvezivanjem primarnih poljoprivrednih proizvođača sa prerađivačima/otkupljivačima, povećanjem otkupa poljoprivrednih proizvoda i očuvanja stočnog fonda a sve sa ciljem stabilizacije i ublažavanja uslova za rad te očuvanja proizvodnje kod naših poljoprivrednih proizvođača – rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

povezani članci

POPULARNO