Četvrtak, 25 Jula, 2024

VOLONTERI ANGAŽIRANI NA RADOVIMA NA ULAZU U POTENCIJALNI NOVI TUNEL U BLIZINI PARKA „RAVNE 2“

Geolog Fondacije Richard Hoyle, zadužen je za radove na lokacijama u Bosanskoj dolini piramida, koje izvode volonteri, a peta smjena Ekspedicija, kao i brojni volonteri koji su dio ove grupe, od početka sedmice se nalaze na novoj lokaciji, u dijelu parka „Ravne 2“, koji se nalazi na susjednom brdu od ulaza u tunele Ravne.

– Ovdje smo zbog toga jer smo pronašli dio konglomerata, istu vrstu kamena kao sa druge strane. Prije mnogo hiljada godina doline u kojoj se sada nalazi park „Ravne 2“ nije ni bilo, a onda su poplave uspjele da saperu sav ovaj materijal iz doline. Ovdje pokušavamo da nađemo tunele s ove strane, odnosno ulaz u tunele, a ako u tome uspijemo, onda je teorija da su tuneli Ravne i ovi tuneli s ove strane doline nekada bili povezani, prije nego je erozija uzrokovala pomjeranje tla i materijala i formiranje ove umjetne doline u kojoj se sada nalazi park „Ravne 2“. – pojasnio nam je Hoyle.

Pronalazak novih ulaza u tunele može dati i mnogo drugih podataka, kao što su podaci o starosti tunela.

– Ukoliko s ove strane nađemo tunele, potencijalno nam to može dati i broj godina starosti tunela. Na ovom mjestu smo počeli s radovima jer smo osjetili hladan zrak prilikom čišćenja, a upravo taj hladni zrak je indikacija da unutra postoje velike prazne prostorije. Trenutno čistimo ovo područje, pokušavamo da proširimo ulaz i uđemo unutar tunela. Na samom početku smo pronašli i kamenje koje se prirodno ne nalazi u ovoj dolini i nema ga u blizini, što može značiti da je riječ o kamenju istom onom koje smo pronalazili kao suhozid u tunelima Ravne – kazao nam je Richard.

Grupa od preko 30 volontera pete smjene Ekspedicije za sada će raditi na ovom novom lokalitetu, a ukoliko ostane vremena, moguće je da će se vratiti i na ulaz u još jedan novi tunel, koji se nalazi ispod Ljekovite šume.

povezani članci

Najnovije