Srijeda, 24 Aprila, 2024

Volja građana opstala i živi: Od provođenja referenduma Bosna i Hercegovina slavi 32. godine nezavisnosti

Prije 32 godina na današnji dan u Bosni i Hercegovini počelo je održavanje referenduma o nezavisnosti.

Odluku o odvajanju iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i proglašenju nezavisne Republike Bosne i Hercegovine podržalo je 99 posto građana od onih 64 posto koji su izašli na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“.

Tada, 29. februara 1992. godine, naša zemlja je bila jedna od glavnih tema u svijetu.

U arhivi portala The New York Times nalazi se tekst objavljen 2. marta 1992. godine u kojem je opisana tadašnja situacija u Bosni i Hercegovini, te očekivanja od referenduma.

Ovaj američki medij je tada pisao da je veliki odaziv birača garantovao pobjedu za nezavisnost na referendumu u etnički mješovitoj srednjojugoslovenskoj Republici Bosni i Hercegovini. List navodi da, uprkos izvještajima o raštrkanom nasilju, više od 50 posto biračkog tijela glasalo je na referendumu u Bosni i Hercegovini.

– Diplomatsko priznanje Bosne i Hercegovine bio bi težak udarac za republičke Srbe, koji čine 32 posto stanovništva i protive se nezavisnosti jer ne žele da budu odsječeni od Srbije – pisao je list.

The Washington Post je još jedan od svjetskih medija u čijoj arhivi je sačuvan tekst o referendumu u Bosni i Hercegovini.

– Stanovnici etnički eksplozivne jugoslovenske republike Bosne i Hercegovine danas su u velikom broju izašli na ključni referendum o nezavisnosti, ali je glasanje poremećeno pucnjavom u kojoj su poginule tri osobe – pisao je američki list.

Nažalost, nedugo nakon održavanja referenduma Jugoslovenska narodna armija (JNA) je napala Bosnu i Hercegovinu.

Danas, nakon 32 godinu od sprovođenja referenduma, slavimo nezavisnost naše domovine koja je uprkos svemu opstala i nastavlja pisati svoju historiju.

No, kako u BiH još nema zakona o praznicima na nivou države, 1. mart se zvanično obilježava u Federaciji BiH, dok se u RS-u insistira na tome da je 1. mart običan radni dan.

A ne bi smio, jer rezultati referenduma proglašeni su 6. marta 1992. godine i od tada važi međunarodno priznanje o teritorijalnoj nezavisnosti.

Mjesec kasnije (6. april 1992.), prvo je nezavisnost Bosne i Hercegovine priznala Evropska zajednica, a dan poslije (7. april 1992.) Sjedinjene Američke Države, a zatim je naša zemlja primljena u članstvo Ujedinjenih nacija, 22. maja 1992. godine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznalo je Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Porazno je da BiH koja ima svoju nezavisnost tapka na po pitanju ključnih stvari u napretku.

Zastali smo u pristupanju BiH Evropskoj uniji i vlasti nisu odblokirale njen put ka članstvu u NATO-u. Nemamo ni državno ministarstvo zdravstva, poljoprivrede, rada i socijalne zaštite. Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja na svijetu koja u 2021. godini nije popisala svoje stanovništvo.

Upravo je popis stanovništva jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kako se navodi u posljednjem Izvještaju o napretku. To je obaveza zemlje kao kandidata za članstvo, jer nijedna država ne može postati članica bez popisa.

Da se gleda volja građana kao tada, sve bi to imali. Jer rezervne države nemamo. No, uprkos svim izazovima, pokušajima podjele države i secesionističkim prijetnjama, Bosna i Hercegovina slavi svoj 32. rođendan kao nezavisna država.

RTV Visoko/Preporod.info

 

 

povezani članci

Najnovije