Subota, 13 Aprila, 2024

Volite igrati kvizove na Facebooku: Evo kako to može ugroziti vašu privatnost

Iako neki kvizovi na društvenim mrežama ne utječu direktno na vašu privatnost i sigurnost, važno je biti oprezan. Samo zato što vaši prijatelji dijele rezultate kvizova ili linkove ne znači da biste trebali i vi to da uradite.

Kvizovi koji zahtijevaju pristup informacijama na vašem Facebook profilu su opasni. Treba da budete veoma oprezni ako programer kviza traži pristup vašem javnom profilu, listi kontakata, e-mail adresi, fotografijama, objavama na vremenskoj liniji ili čak vašim porukama, piše Alo.rs.

Najbolje rješenje za zaštitu informacija i digitalnog identiteta je izbjegavanje online kvizova.

Ukoliko ste u prošlosti koristili Facebook kvizove i još volite ovaj vid zabave, preporuka stručnjaka je da slijedite ove korake:

– Analizirajte: Prije nego što se uključite u bilo koji online kviz, provjerite vrstu kviza i programera i pregledajte politiku privatnosti. Ako kviz traži lične podatke, uključujući vaše kontakt podatke i druge nepotrebne podatke, najbolje je to izbjegavati. Ovo je jasan znak profilisanja i prikupljanja podataka.

– Prilagodite podešavanja privatnosti: Pregledajte podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i provjerite da li postoje dozvole aplikacije za kviz koje imaju pristup informacijama o vašem profilu.

– Promijenite odgovor na sigurnosno pitanje: Ako znate ili mislite da ste ikada odgovarali na kvizove koristeći odgovore na uobičajena sigurnosna pitanja, najbolje je da ih odmah promijenite.

– Ograničite količinu ličnih podataka: Ne dijelite informacije poput broja telefona ili kućne adrese na društvenim mrežama. Neka sve informacije sa vašeg profila budu privatne.

– Oprezno sa zahtjevima za prijateljstvo: Ne prihvatajte zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih.

– Omogućite 2FA ili MFA: Koristite bilo koji dodatni nivo sigurnosti za svoje naloge na mreži.

– Prijavite svaki sumnjivi kviz ili linkove: Ako mislite da je kviz koji vidite na mreži prevara, prijavite ga.

Upozorite svoje prijatelje i porodicu na rizike koji proizilaze iz online kvizova da biste ih zaštitili.

RTV Visoko/Avaz.ba

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO