Nedjelja, 25 Februara, 2024

Vladi FBiH upućen nacrt Zakona o gasu, objašnjeno šta bi trebao donijeti

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine je prema entitetskoj vladi uputilo nacrt Zakona o gasu, objasnivši šta bi ovaj zakon trebao donijeti.

Kako su saopćili iz ovog ministarstva, prilikom izrade Zakona najveća pažnja je posvećena aspektima vezanim za podjelu nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta kako bi se osiguralo da se zakonom uređuju isključivo ona pitanja koja su u nadležnosti FBiH.

“Nacrt Zakona o gasu sadrži isključivo odredbe kojima se uređuju pitanja i djelatnosti iz nadležnosti FBiH, a odnose se na proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje, skladištenje i drugo. Osim toga, u zakon su unesene i odredbe kojima se naročito ističe opredjeljenost i opći interes FBiH za usvajanje propisa u sektoru prirodnog gasa i na nivou Bosne i Hercegovine”, istakli su.

Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se, kako su obrazložili, regulacija sektora sa strane Regulatorne komisije za energiju (FERK), usklađena s najvišim standardima i najboljom međunarodnom praksom, čime će se unaprijediti svi aspekti funkcioniranja ovog sektora, a posebno zaštita prava građana kao krajnjih kupaca kroz odgovarajuće mehanizme za zaštitu njihovih prava i rješavanje sporova.

Istakli su i to da se predloženim rješenjima osigurava visok stepen usklađenosti s relevantnim propisima Evropske unije.

“Jačanje sigurnosti snabdijevanja gasom jedan je od osnovnih strateških ciljeva u sektoru prirodnog gasa u FBiH i s tim u vezi, u zakon su ugrađeni mehanizmi kojima se osigurava da Ministarstvo i FERK kontinuirano vrše nadzor nad radom subjekata i preduzimaju mjere kako bi jačali sigurnost snabdijevanja”, dodaju.

Kao dodatan mehanizam za zaštitu sigurnosti snabdijevanja naveli su i mogućnost da Vlada FBiH proglasi stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja usljed poremećaja u isporuci i nedovoljne ponude gasa, ekstremnog rasta cijena ili drugih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost snabdijevanja.

“Vlada FBiH korištenjem ovog mehanizma može uvesti i posebne mjere za formiranje i kontrolu cijena te na taj način ublažiti posljedice koje značajni poremećaji na tržištu imaju na krajnje kupce”, ukazali su.

Usaglašavanjem pravnog okvira FBiH u sektoru gasa dat će se značajan doprinos i u rješavanju otvorenih slučajeva koje Energetska zajednica vodi protiv Bosne i Hercegovine. Nacrt zakona pripremljen je uz tehničku asistenciju USAID – EPA projekta.

RTV Visoko/Klix.ba

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO