Subota, 13 Aprila, 2024

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica za sufinansiranje troškova specijalizacija i subspecijalizacija u 2024. godini – kazala je u izjavi za Fenu resorna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

-Za realizaciju ove odluke, planirana su sredstva u iznosu od 3.000.000 KM. To je podrška realizaciji Programa finansijske konsolidacije i restruktuiranja KBZ-a, za koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije izdvojila 23.000.000 KM te u sklopu kojeg i Vlada ZDK, u periodu od tri godine, treba izdvajati svake godine po 3.000.000 KM – napomenula je ministrica Salčinović.

Zenička bolnica trenutno na specijalizacijama i subspecijalizacijama ima oko 60 svojih ljekara. Vlada ZDK subvencionira troškove specijalizacije za 56 ljekara, dok su ukupni godišnji troškovi zeničke bolnice za specijalizacije oko 5,3 miliona KM.

U sklopu kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti, a za što je za ovu godinu u budžetu za zdravstvo osigurano ukupno 5.120.000 KM, danas je izdvojeno 135.000 KM za sufinansiranje nabavke sanitetskog vozila za potrebe JU Dom zdravlja Breza. Cijena ovog vozila je 157.950 KM, a preostali iznos od 22.950 KM ta će ustanova osigurati iz vlastitih sredstava.

Javna ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Projekt HPV vakcinacije dobit će 100.000 KM za nabavku vakcina.

-Domu zdravlja Visoko dodijeljeno je 250.000 KM za nabavku mobilnog mamografa, čime će biti osigurana realizacija Programa skrininga raka dojke u tom domu za stanovništvo Visokog, Breze, Vareša i Olova. Ovakve skrining centre već imamo u Tešnju, Zenici i Zavidovićima, pa ćemo nabavkom ovog mamografa za Dom zdravlja Visoko imati i geografski pokrivene sve dijelove našeg kantona – istakla je Salčinović.

Otvaranjem skrining centra u Visokom, bit će znatno olakšana realizacija Programa skrininga raka dojke, koji se u tom kantonu realizira već nekoliko godina.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO