Vlada ZDK će i naredne godine subvencionirati smještaj studenata u centrima u FBiH sa 249 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas kojim se resorni zaključak ministar obrazovanja ovlašćuje da sa studentskim centrima potpiše ugovore o subvencioniranju troškova smještaja i ishrane studenata iz tog kantona za srednju, akademsku 2024./2025. godinu – potvrdio je Feni ministar Mirza Mušija.

ZDK će tako nastaviti subvencionirati smještaj i ishranu studenata u pet domova u Federaciji Bosne i Hercegovine: SC Sarajevo, SC Tuzla, Studentski dom “Antalija” Mostar – Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, SC Sveučilišta u Mostaru te SC Islamske zajednice u BiH.

– Pomenutih pet studentskih centara za akademsku 2023./2024. dobili su suglasnost za smještaj i ishranu ukupno 750 studenata iz našeg kantona. Zaključkom Vlade ZDK još od marta prošle godine utvrđen je mjesečni iznos subvencije od 249 KM. Finansiranje Studentskog centra Zenica vrši se iz budžeta Univerziteta u Zenici, jer se radi o organizacionoj jedinici integriranog Univerziteta – istakao je ministar Mušija.

Studentski centar Zenica koji ima 228 kreveta, na smještaju i ishrani ima više od dvije trećine studenata iz ZDK pa tako Vlada ZDK subvencionira smještaj za ukupno oko 900 studenata. Smještaj studenata subvencionira se ukupno 10 mjeseci, odnosno za razdoblje od 15. rujna do 15. srpnja tekuće godine.

RTV Visoko/Zenicablog.com/Fena

povezani članci

Najnovije