Četvrtak, 29 Februara, 2024

Vlada ZDK-a ispunila sve obaveze za tekuću godinu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), osim usvajanja odluke o otvaranju Doktorskih studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, donijela je i niz odluka koje se odnose na socijalno zbrinjavanje radnika te poticaj poljoprivredi – kazao je premijer ZDK-a Nezir Pivić.

Kalendarsku godinu, naglasio je, završavaju sa ispunjenim svim zahtjevima i obvezama, odnosno sve što su, prije dva mjeseca, najavili u izložbi kada su stupili na dužnost.

– To je ispunjavanje naših osnovnih ciljeva i vizija. U narednu godinu ulazimo spremni, sa usvojenim svim fiananzijskim planovima. Očekuje nas i usvajanje utroških sredstava i realizacija svega onoga što je predviđeno u budžetu – kazao je Pivić.

Medicinski fakultet, podvukao je, usvajanjem odluke o pokretanju trećeg ciklusa, odnosno doktorskih studija te školovanje vlastitog kadra.

Ministar rada, socijalne politike i izbjeglica Antonio Šimunović istaknuo je kako su odobrena sredstva za socijalno zbrinjavanje 16 radnika poduzeća “Krivaja Mebl” iz Zavidovića u stečaju, kojima je za uplatu doprinosa izdvojeno 38.831 KM.

– Novac je odobren za plaćanje zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti, koji su ispunili uvjete za mirovinu. Odobrena su, također, sredstva za socijalno zbrinjavanje 21 radnika IP “Krivaja” Zavidovići u stečaju, u iznosu od 84.344 KM za plaćanje zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti. To je, dakle, ukupno 133.000 KM za 37 radnika Krivaje, koji će od Nove godine, konačno, moći otići u zasluženu mirovinu – kazao je Šimunović.

Svim je radnicima, u suradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, uvezan kompletan staž.

Danas su, dodao je, donijeli i odluku za financiranje “šest infrastrukturnih projekata, u vrijednosti preko 230.000 KM”, a novac je dodijeljen za četiri općine i grada te dvije mjesne zajednice.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

povezani članci

POPULARNO