Srijeda, 21 Februara, 2024

Vlada Federacije BiH: Izabrana 33 korisnika za poticaje za kupovinu električnih automobila

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku o izboru 33 korisnika poticaja za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 175.000 KM za prvi kvartal, odnosno period od 3. juna do 31. augusta ove godine.

Ovaj izbor izvršen je nakon provedenog Javnog poziva po Programu utroška sredstava tekućih transfera pojedincima. Javni poziv koji je objavljen 3. juna i otvoren je do 12. decembra ove godine, ili do utroška raspoloživih finansijskih sredstava. Komisija za selekciju prijava ima zadatak da pregleda pristigle zahtjeve, sačini listu formalno ispravnih zahtjeva i kvartalno (jednom u tri mjeseca) pripremi prijedlog odluke o izboru korisnika sa predloženim iznosima poticaja za dodjelu.

Podsjetimo, namjena Programa koji je Federalna vlada usvojila 19. maja ove godine je dodjela subvencija za kupovinu novih automobila, registriranih u Federaciji BiH za period od 1. januara do 12. decembra 2022., a koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili). Tako je osigurano da iz Budžeta FBiH za 2022. godinu bude subvencionirana kupovina električnih vozila sa ukupno 1.000.000 KM.

Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000 KM, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.  

RTV Visoko/Source.ba

povezani članci

POPULARNO