Srijeda, 24 Jula, 2024

Visoko – turističko otkriće u 2018. godini

Nakon što su, odlukom žirija, odabrani najveći turistički centri u sklopu projekta najtiražnijeg i najutjecajnijeg bh. lista „Turistička patrola Dnevnog avaza“, danas su u „Avaz Twist Toweru“ dodijeljena priznanja predstavnicima gradova i turističkih zajednica.

„Avazov zmaj“ dodijeljen je Gradu Mostaru, kao pobjedniku ovog projekta, a glavna i odgovorna urednica „Dnevnog avaza“ Dženana Burek uručila je priznanje Semiru Tenimu, direktoru Glavnog ureda Turističke zajednice HNK.

Najljepše što BiH ima 

– Nalazimo se na 140 metara visine, u „Avaz Twist Toweru“, najvišoj zgradi u regionu, jednom od najspektakularnijih objekata u cijeloj Evropi, i to ga čini pravim mjestom za promociju našeg velikog projekta. Kao najtiražniji list i kao najutjecajniji medij u BiH, željeli smo dati doprinos promociji naše države i njenih turističkih potencijala – kazala je Burek.

Istaknula je da je „Turistička patrola“ počela 2. jula te da je trajala dva mjeseca.

– Upoznali smo najbolje, najljepše što naša BiH ima – prelijepe pejzaže, kristalno čiste rijeke, značajne kulturne i historijske odrednice, drevne gradove, znamenitosti. Moramo priznati, to je bio najljepši dio ovog našeg projekta. Ono teško došlo je na kraju, kada smo morali izabrati najbolje. Toliko je gradova, mjesta, ljudi, spomenika, obilježja zaslužilo makar po jednu nagradu. No, nadamo se da će ovogodišnja, prva „Avazova patrola“ biti podstrek. I iduće godine zavirit ćemo u nove kutke naše BiH – kazala je glavna urednica „Avaza“.

Gradu Sarajevu pripalo je priznanje za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa.

– Ovo priznanje puno nam znači i dodatna je obaveza da još bolje i više radimo na promociji Sarajeva – kazao je Alen Divović iz Turističke zajednice KS.

Priznanje za najveći turistički potencijal dobio je Grad Neum, koji je i ove godine oborio sve rekorde posjećenosti, a i ovu nagradu primio je Semir Temin, kojem je, također, pripala čast da preuzme i priznanje za vjerski turizam, koje je pripalo Međugorju.

– Veoma smo zahvalni i drago nam je na ovom priznanju jer se radilo o turističkoj patroli koja je bila neutralna i koja je na terenu radila i s turistima, građanima, ljudima koji se bave turizmom. Zato nam je posebno drago da smo dobili priznanje koje će sigurno za naredni period nama biti jedna dodatna obaveza da još poboljšamo svoj rad – kazao je Temim.

Našoj olimpijskoj ljepotici Jahorini pripalo je priznanje za planinski turizam, a preuzeo ga je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

– Hvala puno na nagradi, to je veliko priznanje našoj olimpijskoj planini. Trudili smo se da za samo jednu godinu Jahorinu vratimo na mapu evropskih ski-centara. Iza toga stoji jedan veliki rad. Nagrada koju smo dobili je velika obaveza za nas da radimo još bolje – kazao je Ljevnaić.

Priča o piramidama, hodnicima, tunelima u jednom od najljepših arheoloških parkova u jugoistočnoj Evropi privlači turiste iz cijelog svijeta. Tako je priznanje za turističko otkriće u 2018. godini otišlo u Visoko.

– Piramide su samo jedan sastavni dio naše turističke ponude. Kulturno-historijsko naslijeđe je naših šest spomenika, koji su zaista temelj naše ponude, a piramide su sve to skupa uokvirile – kazala je Sandra Muzaferija-Tajić, iz Turističkog centra Visoko, koja je preuzela priznanje.

Nagrada za zdravstveni turizam dodijeljena je prelijepoj Fojnici, a priznanje je preuzeo Vahid Bureković.

– Fojnica je, prije svega, poznata po zdravstvenom turizmu, ali mi se još možemo pohvaliti vjerskim i zimskim turizmom – kazao je Bureković.

Cijela BiH na jednom mjestu 

Bihać, Jajce, Trebinje i Tuzla s razlogom su osvojili priznanja da su turistički biseri BiH. Priznanja za Bihać preuzeo je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka „Una“ iz Bihaća.

– Priznanje je ovo ne samo Gradu Bihaću i Nacionalnom parku „Una“ nego i Unsko-sanskom kantonu. Zahvaljujem „Dnevnom avazu“ što je prepoznao ne samo Bihać i Krajinu nego turističku Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je isto tako važno što danas Trebinje aplaudira Mostaru, Mostar aplaudira Jahorini, Sarajevo Tuzli, Tuzla Sarajevu, Sarajevo Banjoj Luci i Banja Luka Sarajevu. To je bitan pokazatelj da je BiH počela promišljati turistički – kazao je Mulić.

Ante Brtan, direktor Agencije za razvoj kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti grada Jajca, kazao je da je Kraljevski grad Jajce nekada nosio titulu kontinentalnog Dubrovnika te da će ovo priznanje biti podsticaj svim Jajčanima koji posljednjih godina marljivo rade da Jajce vrate na mjesto na turističkoj mapi.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Grada Trebinja, istaknuo je da im je ovo laskavo priznanje uručeno od „Avaza“ veoma važno jer ga je udijelio najtiražniji dnevni list u BiH.

Kraljeva Sutjeska osvojila je priznanje za autohtonost i očuvanje historijske baštine, a nagradu je primio gvardijan samostana Kraljeva Sutjeska fra Željo Brkić.

– Ovo je za nas iznimna čast, jer je samostan u Kraljevoj Sutjesci jedna od najstarijih institucija i mjesto gdje se sačuvala srednjovjekovna kraljevska kruna – kazao je fra Brkić.

Tešanj je izabran za najuređeniju turističku destinaciju, a priznanje je preuzeo Hamzalija Hojkurić, pomoćnik općinskog načelnika Tešanj, koji je pohvalio projekt „Avaza“.

Za najbolju ugostiteljsku uslugu priznanje je pripalo Banjoj Luci, a plaketa je uručena Branki Branković, PR Turističke organizacije grada Banje Luke.

– Zaista, BiH je prepoznala da se ima čime pohvaliti pred svijetom, da ima toliko lijepih gradova. Evo, mi smo svi zajedno poznati kao dobri domaćini. Mi u Banjoj Luci zadržali smo taj običaj i veoma smo zahvalni što ste prepoznali taj naš domaćinski odnos – kazala je Branković.

Zahvalnice partnerima projekta

Današnja svečanost bila je prilika i da Jovana Marković-Vidaković, direktorica marketinga “Avaz roto-pressa“, uruči plakete prijateljima projekta Turistička patrola „Dnevnog avaza“, koji su dali nesebičnu podršku ovom jedinstvenom projektu.

Podsjetila je da su prijatelji ovog „Avazovog“ projekta dva mjeseca bili: „UniCredit banka“, „Bosnalijek“, „Sarajevski kiseljak“, „Hifa Petrol“ i „Turbo Trade“.

avaz.ba

povezani članci

Najnovije