Subota, 24 Februara, 2024

Visočki poljoprivrednici dobili 100.000 KM za ublažavanje posljedica nevremena

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opredijelila je 100.000 KM za ublažavanje posljedica nevremena koje su pretrpjeli visočki poljoprivrednici.

Na ime podrške nerealizovanih zahtjeva iz prethodnog perioda Vlada ZDK je osigurala 105.000 KM, a dodatno je za ministarstvo poljoprivrede osiguran i 110.141 KM za otkupljivače i prerađivače jagodičastog voća u ZDK te 295.000 KM za nabavku mehanizacije za poljoprivredu.

S ovom odlukom Vlada ZDK je u sklopu pomoći poljoprivrednicima u 2023. godini ispunila obećanje koje im je prethodno obećano od ranijeg ministra Vinka Marića, a nakon posjete novoizabranog ministra Jasmina Čajića i razgovora s poljoprivrednicima, osiguran im je dio novca za oporavak i nastavak sjetve.

Ministar Čajić je kazao da je Vlada usvojila odluke od oko 600.000 KM za poljoprivredu.

“Izdvojili smo 100.000 KM za sanaciju štete za poljoprivrednike s područja Visokog koji se bave plasteničkom proizvodnjom koji su u bili pogođeni elementarnom nepogodom. Prije mjesec dana sam bio kod njih, obećao sam da ćemo izdvojiti sredstva kako bismo im pomogli koliko možemo i drago mi je da smo stvorili uslove da ispunimo obećanje”, kazao je Čajić te dodao da će nastaviti u osiguranju pomoći poljoprivredi preko programa poticaja.

RTV Visoko/Visoko.co.ba

povezani članci

POPULARNO