Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Visočki „Diabet“ predavanjima, savjetovanjima i različitim akcijama, ukazuje na važnost edukacije o dijabetesu

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih zdravstvenih izazova danas. Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije, broj odraslih koji žive sa dijabetesom je preko tri puta povećan posljednjih dvadeset godina. Udruženje dijabetičara „Diabet“ za sve svoje članove ali i druge zainteresovane, redovno organizuje savjetovanja, predavanja i akcije mjerenja šećera u krvi. Već duži period provodi akciju „Kontrola i prevencija protiv dijabetesa“ u našem gradu. Ekipa RTV Visoko prisustvovala je predavanju koje je održano u prostorijama džemata Buci.

„Projekat je već realiziran u par lokalnih zajednica, i biti će reliziran još u Gračanici i Moštru. Obzirom da nam predstoji i 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, na ovaj način nastojimo uticati na svijest kod ljudi o bitnosti edukacije o ovoj bolesti. Na ovaj dan svi zainteresovani mogu doći u naše prostorije kada ćemo vršiti besplatno mjerenje šećera u krvi i mjerenje pritiska“ – izjavila je Evelina Grcić, sekretar Udruženja „Diabet“.

Doktorica Džemila Mustafić, specijalista interne medicine, je prisutnima ukazala na bitne činjenice koje moraju znati vezane za dijebetes, bilo je riječi i o važnosti redovnih pregleda, pravilnoj ishrani, simptomima, prevenciji i opasnosti u slučaju zanemarivanja liječenja. Detaljnije gledajte uskoro u programu TV Visoko.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije