Subota, 13 Aprila, 2024

(VIDEO) Manja je od nokta, a glasnija od pištolja: Ova ribica je nevjerovatna

Jedna od najmanjih riba na svijetu, manja od ljudskog nokta, može da ispušta zvuke glasnije od pucnja pištolja.

Mužjak Danionella cerebrum, ribica duga oko 12 milimetara iz potoka Mijanmara, može da proizvede zvuk jačine iznad 140 decibela, jednak sireni hitne pomoći, pokazala je studija objavljena u žurnalu PNAS.

Najčešći mehanizam koji ribe imaju za proizvodnju zvuka podrazumijeva vibracije njihovih ribljih mjehura koje pokreću ritmičkim kontrakcijama specijalizovanih mišića, navodi se u studiji, a prenosi Guardian.

Međutim, mehanizam stvaranja zvuka kod vrste Danionella cerebrum, koja ima najmanji mozak od svih poznatih kičmenjaka, bio je misterija jer mišići povezani s ribljim mjehurom ne daju pravo objašnjenje za nastanak zvuka, piše Nauka.rs.

Naučnici Univerziteta Šarit u Berlinu otkrili su da ribica ima jedinstveni sistem stvaranja zvuka, u koji su uključeni bubnjajuća hrskavica, specijalizovana rebra i mišić koji se ne zamara. To mogućava ribici da ubrza bubnjajuću hrskavicu do nevjerovatne snage koja stvara jak puls.

– Shvatanje ove izuzetne adaptacije proširuje naše shvatanje pokreta kod životinja – navedeno je u studiji.

Tim naučnika koristio je videosnimke da izuči ovaj mehanizam. Da bi nastao zvuk, rebro koje je kraj ribljeg mjehura specijalan mišić pomjera u dio hrskavice. Kada se rebro otpusti, pogađa riblji mehur i stvara zvuk kao bubanj. Rebro je mnogo jače kod mužjaka, pa to objašnjava zašto ženke ne proizvode ovakav zvuk.

RTV Visoko/Avaz.ba

povezani članci

POPULARNO