Nedjelja, 23 Juna, 2024

(VIDEO) Bosna i Hercegovina jedna od minama najugroženijih zemalja u Evropi

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara u 22 opštine, međutim posla je još mnogo. I tri decenije nakon rata naša zemlja je jedna od minama najugroženijih u Evropi i svijetu. 

Predavanjem raporta ministru odbrane Zukanu Helezu, na Štrbačkom buku u Bihaću predstavljeni su rezultati koje je deminerski tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostvario u protekloj godini. Pronađeno je više od 20.000 različitih vrsta mina, a što je najvažnije, bez povrijeđenih i stradalih, u konačnici očišćen je prostor od preko dva miliona kvadratnih metara u 22 opštine.

GOJKO KNEŽEVIĆ, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH

“Optšine su bile aktuelne u protekloj godini po pitanju uklanjanja mina, a u ovoj tekućoj 2024. bit će još 18. I to tamo gdje procijenimo da je najkritičnije ili s aspekta infrastrukturnih projekata”.

SULEJMAN KIŠIJA, komadant deminerskog bataljona OSBiH

“Mi smo kroz odluku Vijeća ministara, u okviru strategije planirali da očistimo teritoriju od mina do 2025., međutim to neće biti moguće. Doći će vjerovatno do pomjeranja na 2027. i dalje”.

Iako upitan da prokomentariše posljednje izjave Milorada Dodika, narative podjele i zapaljive retorike, ministar Helez svečanost nije želio kvariti. Političke aktere je pozvao na spuštanje tenzija.

ZUKAN HELEZ, ministar odbrane Bosne i Hercegovine

“Da ne daju zapaljive izjave oko navodnog rata i uvlače u politiku Oružane snage BiH. Ponavljam, one su garant stabilnosti, multietničkog su karaktera i najbolje integrirani dio društva.Građanima želim da poručim da budu mirni i sigurni jer nema opasnosti”.

I gotovo 30 nakon rata u Bosni i Hercegovini je zbog mina i dalje ugroženo pola miliona ljudi. Do sada su stradale 1.782 osobe, od čega 625 smrtno.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije