Veliki infrastrukturni radovi u parku “Ravne 2”

U parku ‘Ravne 2’ u toku su veliki radovi na uređenju putne infrastrukture. Dosadašnje glavne šljunkovite, ali prašnjave staze bit će presvučene dodatnim slojem tampona a onda i asfaltirane. Ujedno će, u većem dijelu parka, biti postavljeni kameni zidovi visine 40-50 cm. Investitor ovih obimnih radova je privredno društvo ‘Bosanske piramide’, inače finansijska poluga Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’.

Tri glavna puta u parku su – sekcija od ureda Fondacije u parku do Magične šume, druga je između Multimedijalne dvorane i Crvene tende, a treća je od koncertne bine do južnog izlaska iz parka. Riječ je o dužini većoj od jednog kilometra.

Višestruki su razlozi za polaganje asfalta u parku:
– Tokom ljetnih mjeseci put i atmosfera oko njega su bili prašnjavi
– Tokom kišnog perioda na putu su se stvarale bare i blato
– Šljunkoviti materijal nije pogodan za roditelje s kolicama u kojima su male bebe
– Pristup hendikepiranim licima u kolicama je bio vrlo limitiran, gotovo nemoguć
– Na šljunkovitom putu žene u visokim petama nisu mogle prolaziti parkom
– Jednostavnije i lakše je održavanje asfaltiranog puta

Radove izvodi građevinska firma ‘Mušinbegović gradnja’. Riječ je o visočkoj firmi koja je u više navrata u prošlosti dokazala da joj je stalo do turističkog razvoja Visokog i BiH i da im komercijalni interes nije u prvom planu.

Druga vrsta radova se odnosi na kamene zidove koji će biti postavljeni uz novoasfaltirane puteve. Riječ je o sekcijama od Multimedijalne dvorane do Crvene tende, okuka u parku kod Koncertne bine i produžetak uzduž teniskih terena te jedna sekcija u južnom dijelu parka uz borovu šumu. Dužina zidova je blizu pola kilometra. Izvođači su radnici privrednog društva i Fondacije.

Razlozi za postavljanje kamenih zidova su također višestruki:
– Funkcionalno, zidovi će čuvati zemlju od erozije
– Upotrebaljavaju se oblice iz tunela Ravne, Ravne 3 i Ravne 5, te tiječni obluci, što znači dobra energija iz tunela
– Zidovi su ‘pitomog i toplog’ izgleda i lijepo se uklapaju u ekološka nastojanja u parku
– Zidovi se slažu s kamenim obalama koji su postavljeni čitavom dužinom potoka, zatim kamenim materijalom ‘Fontane želja’ te kamenim stepenicama koje su postavljane u posljednjih godinu dana širom parka
– Dobija se dopuna kapaciteta za sjedenje od nekoliko stotina mjesta za evente koji će u budućnosti biti održani na Koncertnoj bini, Vremeplovu, teniskom te ostatku sportskog kompleksa

Uporedo, u toku je i polaganje kablova i cijevi za struju i drenažu vode. Prisustvo mehanizacije je iskorišteno i za čišćenje nekoliko sekcija u potoku gdje je počela rasti trava. Ova velika investicija će doprinjeti ne samo unaprijeđenju putne infrastrukture već cjelokupnoj turističkoj ponudi i izgledu najposjećenije turističke destinacije u središnjoj BiH.

Fondacija APBPS

povezani članci

Najnovije