Valas novi komandant NATO štaba u Sarajevu: Zahvalan sam na prilici da se vratim u BiH

Brigadni general Matthew A.Valas, koji je danas preuzeo dužnost novog komandanta NATO štaba u Sarajevu od brigadnog generala Pamele McGaha, poručio je da je spreman služiti sa timom iskusnih stručnjaka na novoj dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Svečana ceremonija primopredaje komandne dužnosti održana je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, uz prisustvo brojnih domaćih i stranih vojnih i političkih zvaničnika, među kojima su bili ministar odbrane BiH Zukan Helez i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Brigadni general McGaha koja odlazi sa dužnosti, izjavila je da je NATO savez zasnovan na ideji da se može postići mnogo više kada su zemlje ujedinjene nego kada nastupaju samostalno.

“Danas je prilika osvrnuti se na napredak koji smo postigli zajedno, NATO, Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine. Zajedno smo produbili veze između Bosne i Hercegovine i NATO zemalja sa pojačanim paketom podrške za izgradnju sposobnosti i otpornosti ključnih bh. institucija. Poduzeli smo konkretne korake na ubrzanju uništavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava”, kazala je McGaha.

Također je iskazala divljenje pripadnicima Oružanih snaga BiH i Ministarstava odbrane i sigurnosti.

“Oni predstavljaju ono najbolje u Bosni i Hercegovini. Njihova predanost, profesionalizam i ujedinjenost primjer su šta se može postići kada je fokus na izgradnji pozitivnije budućnosti”, rekla je McGaha.

Poručila je da su NATO saveznici ustrajni u predanosti trajnom miru i sigurnosti svih građana u BiH.

“U protekle dvije godine dokazali smo da je NATO spreman riječi potkrijepiti djelima: uz pojačanu podršku i istorijski niz posjeta, od generalnog sekretara do predsjedavajućeg Vojnog komiteta i Sjevernoatlantskog vijeća”, kazala je McGaha.

Brigadni general Valas, koji je preuzeo dužnost novog komandanta NATO štaba Sarajevo, poručio je da je spreman služiti sa timom iskusnih stručnjaka na novoj dužnosti u Bosni i Hercegovini.

“Zahvalan sam na prilici da se vratim u Bosnu i Hercegovinu nakon više od 23 godine, nakon završetka misije Stabilizacijskih snaga 6. Spreman sam da služim sa ovim timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga naših bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine”, kazao je Valas.

“Pomoći Oružanim snagama BiH da održe visoke standarde”

Naglasio je značaj povećanja stručne razmjene između NATO saveza i Bosne i Hercegovine.

“Radujem se što ću koristiti svoje iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti”, rekao je brigadni general Valas.

Valas je bio zapovjednik zračno-desante specijalne jedinice američke vojske (20th Special Forces Group -Airborne ili 20th SFG), jedne od dvije grupe američke Nacionalne garde osposobljene, uz ostalo, za nekonvencionalno ratovanje, direktne akcije, djelovanje u inozemstvu, protupobunjeništvo, specijalno izviđanje, protuterorizam, informacijske operacije, protuproliferacija oružja za masovno uništenje, kao i za pomoć sigurnosnim snagama. General Valas vojna znanja sticao je na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga, odnosno na vojnim naukama Univerziteta Hofstra u New Yorku.

Diplomirao je na polju pješadije i artiljerije, te prošao brojne specijalističke edukacije. Više od dvije godine bio je raspoređen kao zamjenik zapovjednika za specijalne operacije na arapskom poluotoku u Bahreinu. Također, 27 mjeseci je djelovao kao zapovjednik 1. brigade u 20. zračnodesantnoj jedinici američke vojske, kao podrška operaciji “Nova zora” djelovao u Kirkuku u Iraku, te kao zapovjednik iste jedinice tokom operacije “Trajna sloboda” u Kandaharu u Afganistanu.

Osim zapovjednih, obavljao je još niz dužnosti u američkoj Nacionalnoj gardi i pri Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

NATO štab Sarajevo ima primarnu misiju da savjetuje i pomaže svim institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine u reformi sektora odbrane i sigurnosti i aktivnostima NATO Partnerstva za mir (PfP).

Sekundarna misija je pružanje logističke i druge podrške snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR).

RTV Visoko/BHRT.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije