Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Uspješno realizovana ekološka akcija “Čisto Visoko – Naš obraz”

Na inicijativu gradonačelnika Grada Visoko,  Mirze Ganića, a povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, Služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove  pokrenula je veliku ekološku akciju pod nazivom „Čisto Visoko – Naš obraz“ koja se realizovala u periodu  od 07.04.2023. godine  do 16.04.2023. godine, te je objavila Javni poziv kojim poziva sve zainteresirane građane grada Visoko, mjesne zajednice, javne ustanove,  javna i privatna preduzeća, škole, udruženja, organizacije da se organiziraju i prijave učešće u akciji.

Prema evidenciji, bez obzira na vremenske prilike, učešće u akciji uzelo je oko 1700 volontera sa koordinatorima, a što pokazuje da stanovnici grada Visoko imaju razvijenu ekološku svijest.

Akcija je obuhvatila cijelo područje grada Visoko, a učesnici su sami birali lokacije koje žele očistiti od otpada. Čišćenje se vršilo  na cca 30 lokacija.

U saradnji sa  javnim komunalnim preduzećem JKP Visoko d.o.o. Visoko svim učesnicima je obezbjeđen potreban  materijal – rukavice i kese, a koje  je  izvršilo i odvoz prikupljenog otpada.

Učešće su uzele i sve škole, osnovne i srednje, sa velikim brojem učenika, kao i mnogobrojna udruženja, sportski klubovi, preduzeća, mjesne zajednice, planinarska društva i privatna lica.

Akcija se, uz pomoć, udruženja „Ekoviking“, „GSS Visoko“ i Odred Izviđača Visoko sprovodila i na našim rijekama koje protiču kroz grad.

Učešće u akciji uzeli su i  volonteri koje su okupile organizacije „Aktiv žena Donje Moštre“, „Udruženje žena Mozaik“, Fondacija Hastor, Streljački klub Visoko  i AM SDA Visoko.

Zahvaljujemo svim volonterima koji su svojim učešćem doprinijeli da uspješno realizujemo ekološku akciju „Čisto Visoko – Naš obraz“ i samim tim doprinijeli  zaštiti životne sredine.

povezani članci

Najnovije