Uskoro nam više neće trebati CIPS

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) danas je apelirala na nadležne institucije širom zemlje da se pridruže njihovoj inicijativi za elektronsku razmjenu podataka kako bi se olakšale administrativne procedure građanima.

U svom apelu, IDDEEA ističe da je implementirala elektronske web servise kako bi se izbjegle dugotrajne čekanja i potreba za štampanjem CIPS potvrda.

“Umjesto da građani čekaju u redovima na šalterima MUP-ova, IDDEEA poziva sve institucije da podnesu zahtjev za pristup elektronskim web servisima. Putem sigurnih i efikasnih digitalnih kanala, institucije će moći elektronski utvrditi mjesto prebivališta građana, eliminirajući potrebu za fizičkom dostavom štampanih potvrda”, navode iz agencije.

IDDEEA naglašava da je već veliki broj institucija uspješno prešao na elektronski sistem, ali da još uvijek postoji veliki broj onih koji traže štampane potvrde od građana. Stoga, apelira na sve nadležne da se pridruže ovom naporu kako bi zajedno unaprijedili kvalitet usluga i efikasnost administrativnih procesa u korist građana Bosne i Hercegovine.

RTV Visoko/Agencije

povezani članci

Najnovije