Srijeda, 24 Jula, 2024

Uskoro izrada Registra kućnih ložišta na području ZDK

Centar za okoliš Zeničko dobojskog kantona prije tri godine napravio je Akcioni plan zaštite kvaliteta zraka u kojem je identifikovano kako kućna ložišta imaju veliki doprinos kada je kvalitet zraka u pitanju posebno u četiri najugroženije općine a to su Zenica, Visoko, Kakanj i Maglaj.

Zahvaljujući novčnim sredstvima izdvojenim iz kantona uskoro se kreće sa izradom Registra kućnih ložišta, njihove emisije u zrak kao i potrebe za ulaganjem da bi se smanjile emisije te da bi se doveo kvalitet zraka na bolji nivo. – Nakon izrade Registra izradit ćemo i Akcioni plan u kojem će stajati koji dijelovi su najugroženiji kako bi se odmah rješavali. Za ovaj projekat bit će potrebna ogromna sredstva pa će se rješavati sukcesivno. Izgubljeno je puno vremena a procjena je da će projekat trajati minumum deset godina ali je krajnje vrijeme da konačno krenemo rješavati kvalitet zraka u urbanim sredinama koje su i najugroženije, kazao je Halim Prcanović, šef Centra za okoliš ZDK.

U Zenici i Kaknju najveći izvor zagađivanja je ipak industrija. Međutim, ne treba zanemariti ni ovaj sektor koji jako doprinosi lošem kvalitetu zraka, dodao je Prcanović. – Ovim Registrom mi ćemo dobiti Akcioni plan prioritetnog rješavanja određenih urbanih sredina. Bez takvog jednog plana mi se nećemo moći prijavljivati na Evropske fondove, a ni bilo koje druge koji daju bespovratna sredstva jer vam jednostavno niko neće dati sredstva ukoliko ne znate šta trebate raditi, kako, koliko to košta te pratiti efekte. Ukoliko to uradimo kako treba i uložimo sredstva da pomognemo ljudima u zamjeni peći i utopljavanju objekata onda možemo očekivati bolji kvalitet zraka, kazao je Halim Prcanović, šef Centra za okoliš ZDK. (B.D.)

povezani članci

Najnovije