Srijeda, 24 Jula, 2024

Uručena zastava mira dr. Osmanagiću

U Visokom je predsjednica fondacije ‘Foundation for the Law of Time’ Stephanie South uručila Zastavu mira pronalazaču bosanskih piramida dr. Semiru Osmanagiću na svečanosti održanoj 28. juna 2018. Dugogodišnja partnerica Jose Arguellesa, Stephanie South je istakla da činom uručivanja zastave odaje priznanje dr. Osmanagiću i Fondaciji ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ na njihovom upornom radu na širenju istine i životu u harmoniji s prirodom.

Zastavu mira su primili i Dalaj Lama, te mnogobrojni državnici, a nosile su ga ekspedicije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, osvajači Sjevernog pola i drugi.

Zastava mira je moćan univerzalni simbol kojeg je kreirao umjetnik Nicholas Roerich da služi kao amblem želje ljudske kulture da se uzdigne iznad rata. Zastava mira se postavlja širom svijeta kao znak mira od 1931.

Crvena boja simbolizira ljudsku krv koja nam je svima zajednička. Krug na vrhu predstavlja duhovnost i obuhvata istinu svih religija koje se mogu ujediniti bez obzira na njihova različita uvjerenja. Dva kruga na dnu predstavljaju umjetnost i nauku. Krug koji okružuje sve tri sfere simbolizira kulturu – ujedinjenu umjetnost, nauku i duhovnost.

Zastava mira je prvo postavljana iznad kulturnih instiucija da ih štiti tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. U 1993. godini Jose Arguelles je prihvatio zastavu kao simbol ‘Mreže planetarne umjetnosti’, sugerirajući da se ističe na svim događajima, skupljanjima i centrima gdje se promovira galaktičko vrijeme i planetarni mir.

Simbol za zastavu mira može se pronaći u mnogim kulturama i brojnim filozofskim sistemima kao što su grbovi papa, etiopski i koptski amblemi, amuleti iz kamenog doba. Pojavljuje se i na tibetanskim prstenovima, budističkim zastavama, Hramu kosmosa u Pekingu, na najstarijem indijskom simbolu sreće ‘Chintamani’. Obzirom da je dio mnogih kultura, ovo je izvanredan simbol koji okuplja sve ljude u miru.

Roerich Pakt i Zastava mira predstavljaju međunarodni sporazum kojeg su potpisale Indija, skandinavske države i 22 države obje Amerike 1935. godine. On omogućava nacijama da štite svoje kulturno nasljeđe. Danas je to postao međunarodni zakon. Kao što Crveni križ štiti bolnice, tako Zastava mira štiti kulturne institucije.

Mnogobrojne uticajne međunarodne figure su podržale potpisivanje sporazuma među kojima i Albert Ajnstein, George Bernard Shaw, H.G. Wels i drugi. Sporazum ističe: ‘obrazovne, umjetničke i naučne insttucije… bit će zaštićene i poštovane…. bez diskriminacije i bez obzira kojoj strani pripada država… ove institucije mogu istaći Zastavu mira koja će im omogućiti zaštitu i respekt…’ Stoga, lokacije na kojima se odvijaju kulturna događanja mogu istaći Zastavu mira da objave svoju neutralnost i nezavisnost te da budu zaštićene međunarodnim sporazumom.

Zastava mira će naći svoje mjesto pored drugih instalacija u parku ‘Ravne 2’.

povezani članci

Najnovije