Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila 289 miliona KM više nego lani

U prvih šest mjeseci poreski obveznici ostvarili su pravo na povrat PDV-a u iznosu od 662 miliona KM, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima iznosili 2,917 milijardi KM ili za 251 milion KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO navodi u svom biltenu da je nominalno izraženo u prvom polugodištu ove godine najveći rast prihoda od 117,5 miliona KM zabilježen kod PDV-a, te da su prihodi od putarine porasli za 98 miliona KM, od akciza za 17,6 miliona KM, a od carina za 8,3 miliona KM.

Isplate povrata PDV-a poreskim obveznicima povećane za 51,8 miliona KM u prvom polugodištu, dok su isplate po osnovu međunarodnih projekata bile manje za 14,7 miliona KM.

Naplata prihoda od akciza u prvom polugodištu bila je podložna snažnim oscilacijama, gdje se mjesečni raspon stopa rasta kretao od negativnih 11 posto do pozitivnih vrijednosti od 21 posto.

Rast cijena nafte na svjetskom tržištu proteklih mjeseci uzrokovao je povećanje maloprodajnih cijena derivata nafte u BiH u nekoliko navrata, što se negativno odrazilo na potrošnju derivata i naplatu prihoda od akciza.

Ukupna naplata akciza na grupaciju proizvoda koju čine pivo, alkohol, alkoholna i bezalkoholna pića u prvom polugodištu je bila na nivou prošlogodišnje.

Naplata putarine u prvom polugodištu realizovana je u okviru očekivanja.

Naplata prihoda od carina u prvom polugodištu bila je podložna snažnim oscilacijama, kao posljedica oscilacija u uvozu dobara iz EU koje su pod režimom carina, te uvoza dobara iz trećih zemalja.

Za razliku od januara i aprila, kada je ostvaren rast prihoda od 16 do 17 posto, u junu su naplaćeni prihodi bili veći samo za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO BiH konstatuje da naplatu prihoda od carina nije ugrozila ni adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer su se očekivani negativni efekti u cijelosti neutralizovani rastom uvoza iz EU i trećih zemalja.

povezani članci

Najnovije