Srijeda, 21 Februara, 2024

UČENIČKI “SLALOM” IZMEĐU AUTOMOBILA-OPASNOST RJEŠAVA “VISOKI TROTOAR”

Mnogo je vremena prošlo, a niko da povuče konkretan potez vezan za izgradnju trotoara u ulici Donje Rosulje od fiskulturne sale OŠ “Safvet beg Bašagić” do skretanja prema ulazu u obdanište. Veliki odmori i dolasci i odlasci djece iz škole prave zastoje u saobraćaju, nervozu, svađu i šta sve ne.

Veliki odmor je posebna priča, jer djeca k’o djeca gospodare ulicom, a  vozači iako oprezni često retrovizorom zakače školarce. Kad se već odobrio đački izlaz na vrlo frekventnu ulicu Donje Rosulje (Donja Mahala je manje prometna), treba pokušati napraviti trotoar bar 50 kriznih metara.

Primjer na fotografiji iznad govori da se ograda obdaništa može uvući metar-dva.

Krenuti sa ulaza u dvorište i uzeti dio brdašceta za trotoar, kako u školskom tako i u dvorištu obdaništa. Uvući ograde metar-dva i uzeti dio ceste te napraviti siguran trotoar sa ogradom ili visokim ivičnjacima.

Nije prevelik finansijski zahvat, a može poboljšati sigurnost.

Što se automobila u čekanju tiče, opravdano je donekle kad je kiša, ali kada nije, možda se čekanje djece može raditi sa autom parkiranim malo dalje. Policija uredno kažnjava vozače što prođu u Dahirovac kroz 20 metara zabrane. Da li mogu upozoravati vozače parkirane uz ogradu? Tema je za diskusiju ali i za aktuelne vijećnike koji čije bi se vijećničke inicijative i pitanja morali uvažavati.

 

povezani članci

POPULARNO