Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Učenici medrese u Visokom prikupili 5.000 KM pomoći Palestini

Učenici medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog, u nizu aktivnosti pružili su podršku narodu Palestine.

-Stradanja u Palestini nikoga od nas ne ostavljaju ravnodušnim. Nas, malo starije, sve ono što narod Palestine proživljava podsjeća na agresiju koju smo i sami preživjeli. Naši učenici, iako nemaju vlastito iskustvo rata, duboku suosjećaju sa narodom Palestine, naveli su iz uprave medrese.

Oni su naglasili da su učenici željeli više saznati o ovom dugogodišnjem sukobu, te da su samo željeli pomoći.
-Učenice 2c odjeljenja su pokrenule inicijativu da se pripremi program podrške narodu Palestine, a onda su na prijedlog profesora historije, Emira Uzunalića, a u svrhu edukacije, učenici imali priliku pogledati dokumentarni film pod nazivom AL-Nakba – Palestinska katastrofa, koji donosi historiju i hronologiju protjerivanja Palestinaca i formiranje države Izrael, dodali su.

Zatim je na osnovu činjenica iz navedenog filma, sačinjen je pismeni kviz znanja za sve učenike. Najboljima iz svakog odjeljenja dodjeljene su simbolične nagrade, palestinske zastave.
-Na inicijativu učenika naše škole, pokrenuli smo i akciju prikupljanja novčanih sredstava za Palestinu u okviru koje smo, uz sergiju prošli petak, prikupili i uplatili oko 5.000 KM, zaključili su iz medrese “Osman ef. Redžović”.

RTV Visoko/Vimedia.info

povezani članci

Najnovije