Petak, 19 Aprila, 2024

U Zeničko-dobojskom kantonu planiran upis 4.118 srednjoškolaca

Od sutra počinju upisi u srednje škole, u kojima je maturantima – osnovcima na raspolaganju blizu 180 odjeljenja u svim školama Zeničko-dobojskog kantona. Kako kažu u resornom ministarstvu, škole su tokom prethodne školske godine istraživale tržište rada, kako bi prilagodile zanimanja potrebama na tržištu.

Plan upisa u srednje škole je gotov i konkurs za upis u sve srednje škole biće objavljen sutra u listu “Naša riječ”. Za gimnazije, tehničke i srodne škole, te umjetničke i vjerske, upis traje do utorka 19. juna, dok će upis za srednje stručne škole trajati do kraja slijedeće sedmice, 22. juna.

Šta se uradilo po pitanju prilagođavanja nastavnog plana i procesa tržištu rada u zemlji u kojoj je nezaposlenost na neprihvatljivo visokom nivou.

– Prema Zakonu o srednjoj školi, škole su vršile istraživanja tržišta rada tokom cijele školske godine u svojim lokalnim zajednicama i zajedno sa Tripartitnim savjetodavnim vijećem donijele odluke o tome za koja će zanimanja obrazovati učenike od slijedeće školske godine, – kazala je za Zenica Info Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra obrazovanja u Vladi ZDK.

Kako saznajemo, nekoliko škola poslalo je zahtjeve za promjenom ili proširenjem zanimanja za koja se obrazuju ovdašnji srednjoškolci, dok su neke vratile zanimanja koja su bila “zaleđena” proteklih godina. Predvidjen je upis 179 odjeljenja u prve razrede srednjih škola sa 4.118 slobodnih mjesta.

– Trend je iseljavanja, ali mi još nemamo konkretne podatke o smanjenju broja učenika u školama ZDK, – dodala je Galijašević.

Upis u osnovne škole je završen prošlog mjeseca i sada je na školama da dostave metodologije organiziranja nastave od septembra. Inače, školska godina završava u četvrtak, 14. juna, a nova počinje 1. septembra. (A. Huskić)

zenicainfo.ba

povezani članci

POPULARNO