Četvrtak, 29 Februara, 2024

U toku konsultacije o uspostavi digitalne potvrde o Covid statusu bh. građana

Trenutno su u toku konsultacije svih nivoa vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konsultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacionu nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

“Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja”, pojašnjeno je.

No, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. juna i s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH te su BiH prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje.

“Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima- potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa”, napomenuli su.

Također, u toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

“O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata”, najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

POPULARNO