Petak, 23 Februara, 2024

U talijanskoj taverni otkriven recept za jelo staro 400 godina

U talijanskome Bergamu u taverni koja revitalizira zaboravljena jela otkriven je recept nepoznatog autora s kraja 17. i početka 18. stoljeća pod nazivom “Il Cocho bergamasco alla Casalenga”, star oko 400 godina s uputstvima za pripremu pečene patke.

Vlasnici taverne na trpezu vraćaju zaboravljeno jelo – “anedrotto”, koristeći namirnice, začine, okuse i odavno iščezli način pripreme te nastoje oživjeti gastronomsku deliciju koju je vrijeme izmijenilo ili izbrisalo iz sjećanja.

Po receptu, za koji stručnjaci kažu da na stol vraća “raskoš svečanog objeda plemstva iz tadašnjih vremena” patka se pekla sa začinima poput ružmarina, klinčića i malo bibera, a marinada se pripremla od iznutrica poprženih na ulju s lukom, mrkvom, celerom, češnjakom, peršinom, kruhom namočenim u mlijeko i jaje, a u novoj varijanti glavni kuhar dodaje i žitarice.

Po izvornom receptu patka se potom pekla u temeljcu od kuhanih kostiju i bijelom vinu te se servirala uz sedam priloga, među kojima su kupus, cvjetača, začinsko bilje, dvije vrste palente, mrkva i pire od krumpira.

“Uz malo moderniziran ‘bakin’ recept, htjeli smo oživjeti ovo gastronomsko istraživanje jer vjerujemo da je važno ljudima ponuditi dio povijesti koja se odvijala na trpezama u domovima, gostionicama, konobama ili na dvorovima. Želimo im ponuditi nestalu tradiciju”, rekla je Elisa Taiocchi, vlasnica novootvorenog restorana Taiocchino koji vodi sa suprugom.

RTV Visoko/N1 BiH

povezani članci

POPULARNO